Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 08:37

  Bank of Japan: Ευθυγραμμίζει την πολιτική της με ΕΚΤ και Fed

  Bank of Japan: Ευθυγραμμίζει την πολιτική της με ΕΚΤ και Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Bank of Japan παρουσίασε το σχέδιό της για την εφαρμογή πιο αποτελεσματικών τρόπων επίτευξης του στόχου της για τον πληθωρισμό στο 2%, στα βήματα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων της, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων απειλεί να εκτροχιάσει μια εύθραυστη ανάκαμψη.

  Όπως αναμενόταν ευρέως, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική και επέκτεινε κατά έξι μήνες τη σειρά των μέτρων που στόχο είχαν τη χαλάρωση των χρηματοδοτικών περιορισμών προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

  "Δεδομένου ότι η οικονομία και οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν υπό πίεση για μακρά περίοδο εξαιτίας της επίδρασης του κορονοϊού, η BoJ θα διεξάγει μια αξιολόγηση για περαιτέρω αποτελεσματική και βιώσιμη νομισματική χαλάρωση”, τόνισε η κεντρική τράπεζα.

  Η Boj θα ανακοινώσει τα ευρήματα της αξιολόγησης, η οποία δηλώνει ότι δεν θα οδηγήσει σε καμία αλλαγή στο πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, τον Μάρτιο.

  Η απροσδόκητη αυτή κίνηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής της BoJ για τη μείωση της απόδοσης και της αύξησης του κόστους της παρατεταμένης χαλάρωσης όπως το πλήγμα στα τραπεζικά κέρδη από χρόνια υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων.

  Αναλυτές σχολιάζουν ότι η κίνηση αυτή είναι σε αντιστοιχία με τις πρόσφατες κινήσεις από ΕΚΤ και Federal Reserve για να εξετάσουν την πορεία της νομισματικής τους πολιτικής.

  "Η BoJ πρέπει να σκέφτηκε ότι θα έμενε πίσω στην παγκόσμια νομισματική πολιτική τάση εάν δεν ακολουθούσε”.

  Στη διήμερη συνεδρίαση, η BoJ διατήρησε ανέπαφο τον στόχο ελέγχου της καμπύλης απόδοσης στο -0,1% για βραχυπρόθεσμα επιτόκια και 0% για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.

  Επίσης, με την πανδημία να πλήττει ακόμη την οικονομία, η BoJ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα ενίσχυσης που εφαρμόστηκε τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο για να αντιμετωπίσει το άμεσο πλήγμα από τον κορονοϊό, κατά ένα εξάμηνο.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ