Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Δεκ-2020 20:36

  ΗΠΑ: Τρίτη αντιμονοπωλιακή αγωγή σε βάρος της Google σε μόλις 2 μήνες

  ΗΠΑ: Τρίτη αντιμονοπωλιακή αγωγή σε βάρος της Google σε μόλις 2 μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με νέα αγωγή για παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Google στις ΗΠΑ, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών για παράβαση.

  Τη νέα αγωγή κατέθεσαν 38 πολιτείες με προεξάρχουσες το Κολοράντο και την Αϊόβα, μόλις μία ημέρα μετά την αγωγή που κατέθεσαν 10 γενικoί εισαγγελείς πολιτειών, με επικεφαλής τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας. Είχε προηγηθεί η αγωγή σε βάρος της εταιρείας από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο.

  Στη νέα αυτή αγωγή, την οποία συνυπογράφουν 38 γενικοί εισαγγελείς, η Google κατηγορείται ότι παρανόμως εξασφάλισε μονοπωλιακή θέση στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης και των διαδικτυακών διαφημίσεων μέσω σειράς συμβάσεων αθέμιτου ανταγωνισμού και πρακτικών που έχουν βλάψει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους διαφημιζόμενους.

  Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας του Κολοράντο, Phil Weiser, κατηγόρησε την εταιρεία για αθέμιτες πρακτικές σε βάρος εξειδικευμένος υπηρεσιών αναζήτησης όπως η Yelp, λέγοντας ότι δυσκόλεψε την πρόσβαση των χρηστών στις ανταγωνιστικές αυτές υπηρεσίες. 

  Εν τω μεταξύ, στην αγωγή που κατατέθηκε εχθές σε βάρος του τεχνολογικού κολοσσού, οι 10 γενικοί εισαγγελείς που τη συνυπογράφουν ισχυρίζονται ότι η Google παράνομα απέκτησε, προσπάθησε να αποκτήσει ή εδραίωσε τη μονοπωλιακή της θέση στη διαδικτυακή διαφημιστική αγορά με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η αγορά και πώληση ιστοσελίδων. 

  Σύμφωνα επίσης με την αγωγή η Google έχει εμπλακεί σε παράνομες δεσμευτικές συμφωνίες για τη χρήση των διαφημιστικών προϊόντων της, με αποτέλεσμα οι διαφημιζόμενοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο εργαλείο της εταιρείας εάν επέλαγαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες ανταλλαγής διαφημίσεων της Google.

  Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η εξαγορά της τεχνολογικής διαφημιστικής εταιρείας DoubleClick από την Google το 2008 σηματοδότησε μια "θεμελιώδη αλλαγή", στο πλαίσιο της οποία η εταιρεία άρχισε να "ασκεί μόχλευση" ως μεσάζων ώστε να εξασφαλίσει πληρωμές από όλα τα βήματα της σύνθετης διαδικασίας αγοράς διαδικτυακών διαφημίσεων.

  Η αγωγή προσθέτει επίσης ότι η Google και το Facebook, τις οποίες χαρακτηρίσει "συν-συνωμότες", έβλαψαν τον ανταγωνισμό μέσω μιας παράνομης συμφωνίας για τη χειραγώγηση των δημοπρασιών και τον καθορισμό των τιμών. Σύμφωνα με την αγωγή, όταν το Facebook ανακοίνωσε το 2017 ότι σκοπεύει να ανταγωνιστεί την Google στον χώρο της διαφήμισης, η μηχανή αναζήτηση φέρεται να του πρότεινε μια συμφωνία για να περιορίσει τον ανταγωνισμό. Ως μέρος της υποτιθέμενης ρύθμισης, η Google θα παραχωρούσε στο Facebook ορισμένα πλεονεκτήματα στις δημοπρασίες της για διαφημίσεις σε εφαρμογές κινητών.

  Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton δήλωσε κατά την ανακοίνωση της κατάθεσης αγωγής σε βάρος της Google, ότι η εταιρεία "εξάλειψε αποτελεσματικά τον ανταγωνισμό και στέφθηκε ηγέτης των διαδικτυακών διαφημίσεων".

  Σημειώνεται ότι την αγωγή συνυπογράφουν εκτός από τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας και οι γενικοί εισαγγελείς άλλων 9 πολιτειών: Άρκανσο, Αϊντάχο, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μισσισίπι, Μιζούρι, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα και Γιούτα.

  Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 Ρεπουμπλικανοί γενικοί εισαγγελείς είχαν καταθέσει μήνυση σε βάρος της Google με αφορμή τις συμφωνίες που φέρεται να είχε συνάψει η εταιρεία με την Apple και άλλες εταιρείες κατασκευής smartphones προκειμένου να παρέχουν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές τους την Google.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ