Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Δεκ-2020 11:29

  Ευρωζώνη: Καλύτερα από ό,τι αναμενόταν ο σύνθετος ΡΜΙ Δεκεμβρίου

  Η Ευρωζώνη βυθίζεται στο χρέος, η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα βήματα.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν τα πήγε οικονομία της ευρωζώνης αυτό τον μήνα, αν και πάλι συρρικνώθηκε ελαφρώς, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα νέα lockdowns είχαν μικρότερη επίδραση από ό,τι νωρίτερα στο έτος.

  Ο κλάδος μεταποίησης ανακοίνωσε ισχυρή ανάπτυξη, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση των επιδόσεων από τη Γερμανία, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σε πτωτική τροχιά εν μέσω των συνεχιζόμενων περιορισμών για την πανδημία.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit παρουσίασε βελτίωση στις 49,8 μονάδες τον. Δεκέμβριο από τις 45,3 μονάδες του Νοεμβρίου, ελαφρώς χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

  Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρή βελτίωση στις 45,8 μονάδες.

  Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της IHS Markit, Chris Williamson, τα στοιχεία κάνουν λόγο για μια οικονομία που πλησιάζει στη σταθεροποίηση μετά από τη βύθιση της σε σοβαρή πτώση τον Νοέμβριο εν μέσω των νέων μέτρων για τον κορονοϊό.

  Η κάμψη του δ΄ τριμήνου κατά συνέπεια φαίνεται πολύ λιγότερο βαθιά από ό,τι το πλήγμα από την πανδημία που είδαμε στις αρχές του έτους, τόνισε.

  Ο ΡΜΙ υπηρεσιών σημείωσε μικρή βελτίωση στις 47,3 από τις 41,7 μονάδες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρή αύξηση στις 41,9%.

  Ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 49,4 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,2 μονάδες τον Νοέμβριο.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ