Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 13:35

  Σύνοδος Κορυφής: Τα αιτήματα της Πολωνίας σχετικά με το κλίμα ικανοποιήθηκαν στη συμφωνία

  Σύνοδος Κορυφής: Τα αιτήματα της Πολωνίας σχετικά με το κλίμα ικανοποιήθηκαν στη συμφωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους για το κλίμα που συμφωνήθηκαν σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην Πολωνία και σε άλλες χώρες οι οποίες ανησυχούν για το κόστος της πράσινης μετάβασης.

  Ερωτηθείς τι είδους διαβεβαιώσεις έλαβε η Πολωνία για να συμφωνήσει στον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, ο Μισέλ δήλωσε: "Η κοινή βούληση είναι να λάβουμε υπόψη ότι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης ... να εξετάσουμε το θέμα με πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης".

  Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως τα κεφάλαια για την ανάκαμψη της ΕΕ και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα βοηθήσουν τη μετάβαση, όμως δεν έκανε κανένα σχόλιο για συγκεκριμένες παραχωρήσεις.

  Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η χώρα του πέτυχε τους στόχους της στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το κλίμα.

  Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε πως υπάρχουν περισσότερα κεφάλαια για την Πολωνία στο ταμείο εκσυγχρονισμού και πως η χώρα θα υιοθετήσει την κατάλληλη νομοθεσία για να βοηθήσει τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης ώστε να ανταποκριθεί στους νέους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

  Εξάλλου η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε για μείωση των καθαρών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 είναι ένα βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών το 2050.

  "Η σημερινή συμφωνία μας βάζει καθαρά στον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

  Η ίδια πρόσθεσε πως η συμφωνία προσφέρει βεβαιότητα στους επενδυτές και "θα αποτελέσει την αναπτυξιακή στρατηγική μας".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ