Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 13:44

  DW: Θετική η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής - Στα αρνητικά, οι αποφάσεις για την Τουρκία

  DW: Θετική η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής - Στα αρνητικά, οι αποφάσεις για την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αποφάσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και την κλιματική αλλαγή θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο, πολιτικό και κυρίως οικονομικό για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Στα αρνητικά, οι αποφάσεις για την Τουρκία.

  Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία, που πλήττεται καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, οι "27" υιοθέτησαν χθες το βράδυ ένα κολοσσιαίο σε μέγεθος χρηματοδοτικό πακέτο που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ για την επταετία 2021-2027. Πρόκειται για χρήματα που θα προέλθουν τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό της παραπάνω περιόδου όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κοινοτικά κονδύλια θα βοηθήσουν την επίτευξη της αλλαγής του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου προς την κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

  Η Ελλάδα από τα δύο πακέτα θα λάβει περίπου 72 δισ. ευρώ ευρώ, συνολικά μέχρι το 2027, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις θα αρχίσουν το 2021.

  Σύγκλιση και στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

  Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ιστορική θεωρείται η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί μετά από ολονύχτια διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων ηγετών, με την οποία η ΕΕ δεσμεύεται σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 1990. Ο ενδιάμεσος αυτός στόχος εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

  Ωστόσο, δεν ήταν όλες οι αποφάσεις θετικές σε αυτήν την σύνοδο, ειδικά στο θέμα της Τουρκίας ορισμένοι ηγέτες εμφανίστηκαν απρόθυμοι στην επιβολή προχωρημένων κυρώσεων εναντίον της χώρας αυτής, παρά το γεγονός ότι συμφωνούν στη διαπίστωση ότι συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, όρισαν ένα νέο ραντεβού για την εξέταση των σχέσεων με την Τουρκία και ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου.

  Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ