Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 20:06

  Τζόνσον: "Ισχυρή πιθανότητα" να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας

  Μπόρις Τζόνσον μάσκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:26

  Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι υπάρχει μια "ισχυρή πιθανότητα", το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτύχει να συνάψει εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με την ΕΕ.

  Ο πρωθυπουργός είπε "τώρα είναι η ώρα" για τις επιχειρήσεις και το κοινό να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο, αν και οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες.

  Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις "απέχουν πολύ από αυτό".

  Η είδηση έρχεται μετά την αποτυχία εύρεσης λύσης στη συνάντησή που είχε ο Τζόνσον την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Εβδομάδες εντατικών συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού και των αλιευτικών δικαιωμάτων.

  Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά τη βραδινή συνάντηση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον είπε ότι οι Βρετανοί διαπραγματευτές θα "θα κάνουν το παραπάνω βήμα" και ότι ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στο Παρίσι ή το Βερολίνο για συνομιλίες, εάν χρειαστεί.

  Ωστόσο, είπε ότι η ΕΕ ήθελε να κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο "κλειδωμένο" στο νομικό της σύστημα, ειδάλλως να αντιμετωπίσει ποινές όπως φόρους επί των εισαγωγών, οι οποίες "είχαν κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα".

  "Προς το παρόν, πρέπει να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία προς το παρόν και αυτή ήταν η ισχυρή άποψη του υπουργικού συμβουλίου μας", είπε.

  Πρόσθεσε ότι "κοιτάζοντας πού βρισκόμαστε", ήταν ζωτικής σημασίας το Ηνωμένο Βασίλειο να προετοιμαστεί για την "επιλογή αυστραλιανού στιλ", να μην έχει δηλαδή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

  Στον άμεσο απόηχο της δήλωσης Τζόνσον, η βρετανική λίρα καταγράφει ήπιες απώλειες, ενώ όλη την ημέρα χαρακτηρίζεται από σχετική αστάθεια με διαρκείς μεταβολές από κέρδη σε απώλειες και τανάπαλιν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ