Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Δεκ-2020 12:20

  Μια χρεοκοπία $2,5 δισ. δείχνει πως η Κίνα δεν δείχνει έλεος για τις αδύναμες επιχειρήσεις

  Μια χρεοκοπία $2,5 δισ. δείχνει πως η Κίνα δεν δείχνει έλεος για τις αδύναμες επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα ετοιμάζεται να αφήσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη κατασκευάστρια τσιπ να πτωχεύσει για χρέος ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, στέλνοντας ένα ακόμη ισχυρό σήμα πως οι ξένοι επενδυτές δεν πρέπει να βασίζονται στα πακέτα διάσωσης του Πεκίνου.

  Η Tsinghua Unigroup δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο για ένα δολαριακό ομόλογο 450 εκατ. δολαρίων που ωριμάζει σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει cross default σε επιπλέον 2 δισ. δολάρια χρέους. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία εκδηλώνει αδυναμία αποπληρωμής δολαριακού ομολόγου και έπεται της αδυναμίας αποπληρωμής τοπικού ομολόγου 1,3 δισ. γουάν (199 εκατ. δολ.) τον περασμένο μήνα.

  Σε μία ακόμη ένδειξη των εντεινόμενων προβλημάτων χρέους, η Unigroup ανακοίνωσε ξεχωριστά πως δεν θα καταφέρει να καταβάλει την ετήσια πληρωμή κουπονιού που λήγει την Πέμπτη για onshore τίλο 5 δισ. γουάν, επικαλούμενη την έλλειψη ρευστότητας. 

  Παρότι οι επενδυτές δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα -το ομόλογο είχε τιμή περίπου 29 σεντς στο δολάριο προτού ανασταλεί- η πτώχευση θα τους αναγκάσει να αξιολογήσουν εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα ασθενέστερων εταιρειών που συνδέονται με το κράτος. Τα νέα είχαν μικρό ευρύτερο αντίκτυπο στις αγορές της Κίνας, το οποίο καθησυχάζει τις αρχές που στοχεύουν σε πιο ρεαλιστική τιμολόγηση ομολόγων χωρίς να πυροδοτήσουν ευρύτερη μετάδοση.

  Η επικείμενη χρεοκοπία είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πτώσης μιας κινεζικής εταιρείας που στηρίχτηκε στο χρέος για να επεκταθεί. Πριν από μια πενταετία, η Unigroup ήταν μια από τις πιο επιθετικές εταιρείες της Κίνας, απο πλευράς εξαγορών, με τον τότε Πρόεδρο να γίνεται δισεκατομμυριούχος και την εταιρεία να σχεδιάζει ακόμη και μια γενναία προσφορά 23 δισ. δολαρίων για τον γίγαντα των τσιπ μνήμης Micron Technology. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ