Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 23:22

  Το Ιράν δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις

  Το Ιράν δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Οι πιθανές απαντήσεις του Ιράν στη δολοφονία ενός διακεκριμένου πυρηνικού επιστήμονα υπερβαίνουν κατά πολύ την ενίσχυση του εμπλουτισμού ουρανίου και την απέλαση επιθεωρητών όπλων. Δύο διατάξεις ενός νόμου που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν προβλέπουν την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Ιράν να μετατρέψει το πλουτώνιο και το ουράνιο σε συστατικά βόμβας.

  Η νομοθεσία βρισκόταν "στα σκαριά" εδώ και μήνες, αλλά το κοινοβούλιο την προώθησε γρήγορα μετά τη  δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh , διευθυντή μιας ερευνητικής μονάδας της Επαναστατικής Φρουράς, που είχε προηγουμένως ηγηθεί ενός μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων που έκλεισε το 2003, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Το ισχυρό Συμβούλιο Φρουρών του Ιράν την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε το νόμο. Οι πιθανοί περιρισμοί στο πόσο μπορεί να επιβλέψει ο ΔΟΑΕ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί, λέει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν. "Ο ΔΟΑΕ θα ήταν τυφλός σε πολλές περιοχές της πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν".

  Οι νέοι μηχανισμοί που θέτει ο νομοσχέδιο είναι ένας νέος κίνδυνος: μια εγκατάσταση για την εργασία με ουράνιο σε μεταλλική μορφή - πράγμα ζωτικής σημασίας αν το Ιράν θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα- και ένας αντιδραστήρας βαρέων υδάτων που θα μπορούσε να συσσωρεύσει πλουτώνιο στα αναλωμένα καύσιμα. "Εάν κάποιο από τα δύο προχωρήσει, θα είμαστε μπροστά σε μία νέα απειλή", λέει ο Richard Johnson, ανώτερος διευθυντής στη μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Nuclear Threat.

  Η κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχάνι αντιτάχθηκε στη νομοθεσία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε σε ένα διεθνές φόρουμ την περασμένη εβδομάδα, "θα το εφαρμόσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή". Ωστόσο, ο Ζαρίφ σημείωσε ότι ο νόμος είναι αναστρέψιμος. "Η λύση είναι πολύ εύκολη", είπε: Το Ιράν θα καταργήσει τον νόμο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, που ονομάζεται επισήμως το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το οποίο περιόρισε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε αντάλλαγμα με την ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από το JCPOA το 2018. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συμμετάσχει ξανά στη συμφωνία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ