Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 21:20

  Υπεγράφη η συμφωνία για τη ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν - Θα δέχεται και πυρηνικά υποβρύχια

  Υπεγράφη η συμφωνία για τη ρωσική ναυτική βάση στο Σουδάν - Θα δέχεται και πυρηνικά υποβρύχια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία και το Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση της εφοδιαστικής μονάδας του ρωσικού ναυτικού στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην δικτυακή πύλη νομικών πληροφοριών της κυβέρνησης την Τρίτη.

  Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, το έγγραφο ορίζει ότι η εγκατάσταση εφοδιαστικής βάσης του ρωσικού ναυτικού στο Σουδάν "πληροί τους στόχους της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, είναι αμυντική και δεν θέτει στο στόχαστρό της άλλες χώρες".

  Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει ως και τέσσερα πολεμικά πλοία στη βάση, συμπεριλαμβανομένων "ναυτικών πλοίων με τη μονάδα πυρηνικής πρόωσης, υπό τον όρο ότι τηρούν τους κανόνες πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας".

  Η ναυτική εφοδιαστική βάση έχει σχεδιαστεί για την πραγματοποίηση επισκευών, αναπλήρωση προμηθειών και για να ξεκουραστούν τα μέλη του πληρώματος των ρωσικών πλοίων. Το Σουδάν θα παραδώσει στη Ρωσία δωρεάν για ολόκληρη τη διάρκεια της συμφωνίας το έδαφος και το ακίνητο που περιλαμβάνει την παράκτια ζώνη και την περιοχή του νερού με το μέτωπο πρόσδεσης. Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 άτομα και μπορεί να αυξηθεί κατόπιν συμφωνίας με το Σουδάν, ορίζεται σύμφωνα με το έγγραφο.

  Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για 25 χρόνια και ενδέχεται να παραταθεί επανειλημμένα για τις επόμενες δεκαετές περιόδους, εάν κανένα από τα μέρη δεν ενημερώσει γραπτώς το άλλο μέρος μέσω διπλωματικών οδών τουλάχιστον δώδεκα μήνες πριν από τη λήξη της σχετικής περιόδου για την πρόθεσή του να τερματίστε το.

  Αναφέρθηκε στις 16 Νοεμβρίου ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης για υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία βάσης της Ρωσίας στο Σουδάν και έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να συντάξει τη συμφωνία.

  Αυτή η βάση θεωρείται από πολλούς ότι θα λύσει σε ένα βαθμό τον γόρδιο δεσμό της Συνθήκης του Μοντρέ, καθώς θα επιτρέψει σε περισσότερα πολεμικά πλοία της Ρωσίας να βρίσκονται εκτός του Εύξεινου Πόντου, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τα Στενά του Βοσπόρου.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ