Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 17:16

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και ασφαλές μετά από την πρώτη κιόλας δόση

  Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικό και ασφαλές μετά από την πρώτη κιόλας δόση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον περασμένο μήνα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο δύο δόσεων τους είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% μετά από χορήγηση δύο δόσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων από την πρώτη στη δεύτερη.

  Τώρα όμως, μέσω του νέου ενημερωτικού υλικού που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αποκαλύπτεται ότι η δράση του εμβολίου ξεκινά μόλις από την πρώτη δόση.

  Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που αποκαλύπτονται στις 100 σελίδες της ενημέρωσης της FDA, μετά την πρώτη δόση υπάρχει αισθητή μείωση του ρίσκου για σοβαρή μόλυνση από Covid-19. Παράλληλα μεταξύ των δύο δόσεων μειώνεται το ρίσκο μόλυνσης από Covid-19, ενώ, επτά μέρες μετά και τη δεύτερη δόση, μειώνεται το ρίσκο μόλυνσης από την ασθένεια.

  Επιπλέον, το εμβόλιο λειτούργησε καλά ανεξάρτητα από το φύλο, το βάρος ή την ηλικία ενός εθελοντή. Παράλληλα, ενώ δεν εντοπίστηκαν σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα που προκλήθηκαν από το εμβόλιο, πολλοί συμμετέχοντες παρουσίασαν πόνο, πυρετό και άλλες παρενέργειες.

  Τα δεδομένα ασφαλείας από 38.000 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του εμβολίου με διάμεση παρακολούθηση διάρκειας δύο μηνών "υποδηλώνουν ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας, χωρίς προσδιορισμό συγκεκριμένου προβλήματος ασφάλειας το οποίο θα εμπόδιζε" την άδεια έκτακτης ανάγκης, γράφουν οι ειδικοί της FDA.

  Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι ακόλουθες σε 43.252 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).

  Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%).

  Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθόλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

  Εκτός από τις μη σοβαρες παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό, η FDA σημειώνει ότι το εμβόλιο, BNT162b2, είναι ασφαλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την αρχική παρουσία παθολογιών.

  Οσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η FDA επιβεβαιώνει το πολύ υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο 95%, το οποίο είχε ανακοινωθεί από την Pfizer και την BioNTech.

  Παράλληλα, ο CEO της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά, δήλωσε ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω στο ακανθώδες πρόβλημα της συντήρησης του εμβολίου. Όπως αποκάλυψε, οι εργασίες επικεντρώνονται στο να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να μη χρειάζεται να αποθηκευτεί το εμβόλιο στους -70 βαθμούς Κελσίου.
   
  Εκτός αυτού τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στη Βρετανία, μετά και την απόφαση με την οποία χορηγήθηκε έγκριση στο εμβόλιο της εταιρείας.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * FDA: Τα δεδομένα για το εμβόλιο της Pfizer δεν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων