Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 13:43

  ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια θα πρέπει να επιλέγουν ελεύθερα να μετεγκατασταθούν στο νησί Μπασάν Σαρ

  ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια θα πρέπει να επιλέγουν ελεύθερα να μετεγκατασταθούν στο νησί Μπασάν Σαρ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πρόσφυγες Ροχίνγκια θα πρέπει να λαμβάνουν ελεύθερα και έπειτα από ενημέρωση την απόφαση να μετεγκατασταθούν στο νησί Μπασάν Σαρ, τόνισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς ήδη περισσότερα από 1.600 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές μεταφέρθηκαν στο απομονωμένο νησί.

  Η UNHCR ζήτησε από το Μπανγκλαντές να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι η μετεγκατάσταση των Ροχίνγκια στο νησί θα γίνει σε εθελοντική βάση, τόνισε ο εκπρόσωπός της Μπαμπάρ Μπαλόχ από τη Γενεύη.

  Ο οργανισμός είναι έτοιμος να εκτιμήσει τις συνθήκες στο νησί προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι είναι ένα "ένα ασφαλές και κατάλληλο μέρος για να ζήσουν οι πρόσφυγες”, εφόσον το επιτρέψει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Μπαλόχ.

  Περισσότεροι από 1.600 Ροχίνγκια έφτασαν σήμερα στο νησί Μπασάν Σαρ, το οποίο ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν επικίνδυνο --καθώς πλήττεται συχνά από κυκλώνες, ενώ είναι συχνές και οι πλημμύρες-- στην πρώτη φάση ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταφοράς σε αυτό 100.000 προσφύγων.

  Στο νησί των 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται στον κόλπο της Βεγγάλης έχει ενισχυθεί η ασφάλεια, με τη δημιουργία αστυνομικού τμήματος το οποίο έχει στελεχωθεί με περίπου 300 αστυνομικούς, ανάμεσά τους και γυναίκες.

  Το Μπανγκλαντές έχει επενδύσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή καταλυμάτων για τους πρόσφυγες και ενός αναχώματος ύψους τριών μέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις προκειμένου να τις προστατεύσει από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με αξιωματούχους, στους Ροχίνγκια θα δοθούν δωμάτια και βασικός εξοπλισμός για την καθημερινή τους ζωή.

  Χθες Πέμπτη το γραφείο του ΟΗΕ στο Μπανγκλαντές εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "δεν εμπλέκεται” σε αυτή τη διαδικασία μεταφοράς, για την οποία έχει λάβει "λίγες πληροφορίες”.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο ΟΗΕ δεν έχει λάβει άδεια για να ελέγξει με ανεξάρτητο τρόπο την "ασφάλεια” στο νησί και τις συνθήκες ζωής εκεί, ενώ τόνισε ότι οι πρόσφυγες "θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν μια ελεύθερη και ενημερωμένη απόφαση για την μετεγκατάστασή τους”. Εξάλλου στο νησί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ιατρική περίθαλψη και να είναι σε θέση να φεύγουν από εκεί εφόσον το επιθυμούν.

  Όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, ανακοίνωσαν χθες ότι κάποιοι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να φύγουν από τους καταυλισμούς όπου ζούσαν και να μεταφερθούν στο νησί, κάτι που απέρριψε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές Α.Κ. Αμπντούλ Μόμεν. "Πρόκειται για ένα απαίσιο ψέμα”, τόνισε.

  Ωστόσο μέλη μιας οικογένειας Ροχίνγκια από την Ούχια, όπου βρίσκεται ένας ενδιάμεσος σταθμός προς το νησί, δήλωσαν ότι τους ανάγκασαν να μετεγκατασταθούν στο νησί.

  Περίπου 750.000 πρόσφυγες της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια έφυγαν από τη Μιανμάρ το 2017 λόγω των διώξεων που υπέστησαν από τον στρατό και πολιτοφυλακές βουδιστών και αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Εκεί ζούσαν ήδη περίπου 200.000 Ροχίνγκια πρόσφυγες.

  Η μαζική εισροή προσφύγων οδήγησε στη δημιουργία τεράστιων καταυλισμών, όπου οι Ροχίνγκια ζουν σε άθλιες συνθήκες, τις οποίες επιδείνωσε η πανδημία του κορονοϊού.

  Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι στο Μπανγκλαντές ζουν περίπου 860.000 Ροχίνγκια στους καταυλισμούς που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ. Περίπου 150.000 άλλοι ζουν σε άλλες περιοχές του Μπανγκλαντές, ενώ άλλοι 600.000 έχουν παραμείνει στη Μιανμάρ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ