Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Δεκ-2020 08:40

  Αυστραλία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη χάρη στις δαπάνες των νοικοκυριών

  Αυστραλία: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη χάρη στις δαπάνες των νοικοκυριών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας στο γ΄ τρίμηνο, αφήνοντας πίσω της την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία στο α΄ μισό του έτους, με μια μεγάλη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών να υποστηρίζουν αυτή την ανάκαμψη.

  Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,3% στο γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, σε μια κατακόρυφη άνοδο από την ύφεση 75 στο β΄ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5%.

  Ο ρυθμός αυτός ανάπτυξη τεχνικά οδηγεί την οικονομία εκτός ύφεσης, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για ένα μακρύ δρόμο μπροστά τους προκειμένου να μπει ξανά η οικονομία εκεί που βρισκόταν πριν από την πανδημία.

  "Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί. Η οικονομία είναι περίπου 4% μικρότερη σε σχέση με το περασμένο έτος”, ανέφεραν οικονομολόγοι.

  Έχοντας τη στήριξη των τεράστιων προγραμμάτων στήριξης από την κυβέρνηση και μείωσης των επιτοκίων ως απάντηση στην πανδημία, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 7,9% στο τρίμηνο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 60 ετών, ανακάμπτοντας εν μέρει από την πρωτοφανή πτώση 12,5% στο β΄ τρίμηνο.

  Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών οδήγησε τον δείκτη αποταμίευσης των νοικοκυριών να μειωθεί στο 18,9% από το 22,1% στο τρίμηνο.

  Οι δαπάνες σε λιανική αυξήθηκαν 8,7%, ενώ οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν 15,4%.

  Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Philip Lowe, μιλώντας σήμερα στη Βουλή τόνισε πως η Τράπεζα εξετάζει σειρά σεναρίων για τις οικονομικές προοπτικές και παραμένει ανοιχτή για περαιτέρω μέτρα τόνωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης των 100 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (73,71 δισ. δολάρια ΗΠΑ), κάποια στιγμή το 2021.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ