Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Νοε-2020 20:09

  ΕΕ: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς ναρκωτικών

  ΕΕ: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς ναρκωτικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη λήψη επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση της παραγωγής νέας γενιάς ναρκωτικών επισημαίνει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αξιολογεί την ενωσιακή πολιτική για τις "πρόδρομες ουσίες" ναρκωτικών. 

  Στόχος της πολιτικής αυτής είναι ο περιορισμός της διαθεσιμότητας των παράνομων ναρκωτικών. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι ανάγκη να εμποδιστεί η πρόσβαση των εγκληματιών - συμπεριλαμβανομένων των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος - στις χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή τους. 

  Οι χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται "πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών". Σύμφωνα με την αξιολόγηση, ενώ η πολιτική της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες ναρκωτικών εξακολουθεί να είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, πρέπει να αντιμετωπιστεί η παραγωγή και η διακίνηση των πρόδρομων ουσιών νέας γενιάς. Πρόκειται για χημικές ουσίες που παρασκευάζονται με σκοπό να παρακάμψουν τους ελέγχους των αρχών και που συνήθως δεν έχουν γνωστή νόμιμη χρήση.  

  Σύμφωνα με την έκθεση, οι εγκληματίες δημιουργούν νέες ουσίες ταχύτερα απ΄ ό,τι η Ε.Ε. μπορεί να τις καταχωρίσει ως παράνομες, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. 

  Απαιτείται όπως αναφέρει η έκθεση, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και ιδίως της χημικής βιομηχανίας και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ταυτοποιούνται οι ύποπτες παραγγελίες. Αφετέρου, είναι σημαντικό να διερευνηθούν τρόποι για τη μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων και των αρχών. Σε επίπεδο Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί π.χ. συνδέοντας τις διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής των πρόδρομων ουσιών ναρκωτικών με το περιβάλλον ενιαίας θυρίδας, ώστε οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές να καταστούν ταχύτερες και ασφαλέστερες.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ