Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Νοε-2020 23:16

  Brexit: Συνεχίζονται το σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις - Παραμένουν σημαντικές διαφορές

  Η ΕΕ εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αξιωματούχοι της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξαναρχίσουν τις δια ζώσης εμπορικές διαπραγματεύσεις αυτό το Σαββατοκύριακο εν μέσω προειδοποιήσεων της τελευταίας στιγμής και από τις δύο πλευρές για μεγάλες διαφωνίες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας.

  Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχουν "ουσιαστικές και σημαντικές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν", ένα μήνυμα που επαναλαμβάνει και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέρ.

  Η κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι είναι ευθύνη της άλλης πλευράς  να κάνει μια αποφασιστική κίνηση εάν πρόκειται να επιτευχθεί μια συμφωνία. Καθώς μένει κάτι περισσότερο από ένα μήνα πριν η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ - με ή χωρίς συμφωνία - τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες διαταραχές και πρόσθετα κόστη από τις 31 Δεκεμβρίου.

  "Όλοι εργάζονται πολύ σκληρά - αλλά, προφανώς, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν", δήλωσε ο Τζόνσον σε μια τηλεοπτική συνέντευξη την Παρασκευή. "Η πιθανότητα μιας συμφωνίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους φίλους και τους συνεργάτες μας στην ΕΕ. Εάν το θέλουν, υπάρχει συμφωνία στην οποία μπορούμε να καταλήξουμε".

  Η πίεση του χρόνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δύο πλευρές δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Κατά τη διάρκεια σχεδόν τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων, τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία έχουν επανειλημμένα συζητήσει τις προοπτικές οποιασδήποτε μορφής συμφωνίας στο πλαίσιο στρατηγικής πίεσης.

  Ο Μπαρνιέ είπε στους διπλωμάτες ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας - αλλά θα συνεχίσει να προσπαθεί για μερικές ακόμη ημέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώσεις των συζητήσεων. Εκτός και η Βρετανία λάβει γρήγορα τις απαραίτητες αποφάσεις, η συμφωνία θα είναι αδύνατη, προειδοποίησε ένας διπλωμάτης της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

  Οι συνομιλίες μεταξύ των πλευρών βρίσκονται εδώ και καιρό σε αδιέξοδο σε τρεις βασικούς τομείς: πρόσβαση στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και το πώς θα εφαρμοστεί η οποιαδήποτε συμφωνία.

  Σημειώνεται πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από Ευρώπη όσο και από τη Βρετανία, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει εβδομάδες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ