Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Νοε-2020 15:13

  Μ. Σχοινάς: Αυτό που σώζει ζωές δεν είναι τα εμβόλια, αλλά ο εμβολιασμός

  Μ. Σχοινάς: Αυτό που σώζει ζωές δεν είναι τα εμβόλια, αλλά ο εμβολιασμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη μείζονα σημασία του εμβολιασμού επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση του Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι "τώρα πρέπει να εστιάσουμε στη διανομή του εμβολίου γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που σώζει ζωές και αυτό που τελικά θα σώσει ζωές, δεν είναι τα εμβόλια, αλλά ο εμβολιασμός". Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ "έχει εξασφαλίσει ένα απίθανο, ευρύ χαρτοφυλάκιο για όλους τους πολίτες στην ΕΕ, για όλα τα πιθανά εμβόλια που τα πάνε καλά".

  Αναφορικά με τη στρατηγική των κρατών-μελών για τον εμβολιασμό η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι "με βάση τις πληροφορίες που έχω όλα τα κράτη-μέλη έχουν απαντήσει στην ανάπτυξη των σχεδίων στρατηγικής για τον εμβολιασμό. Έξι κράτη-μέλη έχουν δημοσιεύσει τις συστάσεις τους για ομάδες που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό και περίπου μισές από αυτές έχουν παράσχει πληροφορίες για τα logistics και εργαζόμαστε συνεχώς σε αυτό".

  Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι "η πρόεδρος της Κομισιόν και βέβαια υπογράμμισε στο Κοινοβούλιο την ανάγκη τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν τώρα να οργανώνουν τα σχέδια τους για τον εμβολιασμό, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να μεταφραστεί ως πολιτική διαφωνία επίθεσης σε αυτούς που δεν το έχουν κάνει ακόμη". "Είναι λίγο σαν τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του" ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι "πολλά κράτη μέλη τα οποία παρουσίασαν πολύ νωρίς τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό, δέχτηκαν επίσης κριτική γιατί το έκαναν χωρίς να υπάρχει το εμβόλιο" και προσέθεσε: "Πρέπει να αποφύγουμε να μπούμε σε μία κατάσταση επιτροπής αξιολόγησης για το ποιος το έκανε πολύ νωρίς ποιος πολύ αργά".

  "Αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα, εμβόλια και θεραπείες έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις κύριες αιτίες ασθενειών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών στο παρελθόν" υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας: "Αυτά τα προϊόντα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σημερινή στρατηγική υποστηρίζει τη φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ για να παραμείνει ανταγωνιστική και καινοτόμα, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών και εκείνων των συστημάτων υγείας μας".

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι πρόκειται για "μια στρατηγική με επίκεντρο τον ασθενή" και "η Ένωση Υγείας της ΕΕ δεν είναι σύνθημα", και επισημαίνοντας πως "οι πολίτες θέλουν η Ευρώπη να μην είναι εξάρτημα στις πολιτικές της υγείας" σημείωσε ότι "η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, περισσότερο συντονισμό και σίγουρα περισσότερη ΕΕ συνολικά στην υγεία".

  Σύμφωνα με την φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη που ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, ο στόχος είναι να υπάρχει η διασφάλιση ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα και προσιτά φάρμακα αλλά και να υποστηριχτεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτόμος ικανότητα και η βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ. Η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ευρώπη να καλύψει τις φαρμακευτικές της ανάγκες, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, μέσω ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού.

  Βασική συνιστώσα για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, όπως ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την πολιτεία της Ένωσης, η στρατηγική θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μελλοντικού και ανθεκτικού στην κρίση φαρμακευτικού συστήματος της ΕΕ.

  Η φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

  • Εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα για ασθενείς και αντιμετώπιση των μη ικανοποιημένων ιατρικών αναγκών (π.χ. στους τομείς της μικροβιακής αντοχής, του καρκίνου, των σπάνιων ασθενειών).

  • Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ και της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο πράσινων φαρμάκων.

  • Ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων και αντιμετώπιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

  • Εξασφάλιση ισχυρής φωνής της ΕΕ στον κόσμο, προωθώντας υψηλό επίπεδο ποιότητας, αποτελεσματικότητας και προτύπων ασφάλειας.

  Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, παρόλο που η στρατηγική είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέσο αντιμετώπισης κρίσεων, αντλεί διδάγματα από την αρχική αντίδραση στην πανδημία COVID-19 και κάνει τον φαρμακευτικό τομέα της Ευρώπης καλύτερα προετοιμασμένος και πιο ανθεκτικός.

  Η στρατηγική παρουσιάζει συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της προσιτής τιμής των φαρμάκων. Υποστηρίζει διαφοροποιημένες και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, διασφαλίζοντας την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον κόσμο και προωθεί περιβαλλοντικά βιώσιμα φαρμακευτικά προϊόντα.

  Η στρατηγική θα διασφαλίσει επίσης ότι η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιστημονικών και εμπορικών μετασχηματισμών. Θα υποστηρίξει καινοτομίες με επίκεντρο τον ασθενή και θα προσαρμόσει τις ψηφιακές και τεχνολογικές αλλαγές.

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: "Η πανδημία του κορονοϊού υπογράμμισε τη ζωτική ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας μας. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και υψηλής ποιότητας φάρμακα σε προσιτή τιμή. Στους δύσκολους οικονομικούς και κοινωνικούς καιρούς που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, η στρατηγική που υιοθετείται σήμερα θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τέτοια φάρμακα. Καλώ τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο να υποστηρίξουν αυτήν την προσέγγιση που θα εφαρμοστεί τα επόμενα τρία χρόνια και μετά".

  Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, σημείωσε: "Σήμερα ξεκινάμε τις εργασίες για να διασφαλίσουμε ότι τα ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα είναι προσβάσιμα και προσιτά ανά πάσα στιγμή, σε όλους τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Με τη Φαρμακευτική Στρατηγική μας για την Ευρώπη, αναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα φαρμακολογικό περιβάλλον με γνώμονα το μέλλον και με επίκεντρο τον ασθενή, στο οποίο η βιομηχανία της ΕΕ μπορεί να καινοτομεί, να ανθίζει και να συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης. Είναι το μακροπρόθεσμο όραμά μας για ανοιχτή στρατηγική αυτονομία και η ανταπόκρισή μας στις προκλήσεις του σήμερα και στα τρωτά σημεία που εκτίθενται από το COVID-19. Σήμερα θέσαμε σε εφαρμογή έναν άλλο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας".

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ