Συνεχης ενημερωση
Οι βουλευτές της γαλλικής εθνοσυνέλευσης έδωσαν σήμερα ένα πρώτο πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την "καθολική ασφάλεια", που προβλέπει κυρίως την τιμωρία της κακόβουλης δημοσιοποίησης φωτογραφιών των δυνάμεων επιβολής του νόμου, μια διάταξη που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης διαμάχης στη Γαλλία.
Το κείμενο που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα LREM και ο σύμμαχός του Agir εγκρίθηκε με 388 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 66 αποχές και αναμένεται να παρουσιαστεί στη γερουσία τον Ιανουάριο του 2021. Μετά το πέρας της νομοθετικής διαδικασίας, θα παραπεμφθεί για γνωμοδότηση στο Συνταγματικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, πάντως, διαβεβαίωσε σήμερα ότι το νομοσχέδιο, που καθιστά εγκληματική πράξη, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να δημοσιοποιεί κανείς μια φωτογραφία με το πρόσωπο ενός αστυνομικού, δεν στοχεύει στο να καταπατήσει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να καταγράφουν τα γεγονότα στις δημόσιες εκδηλώσεις.
Ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι στη Γαλλία διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ποινή κάθειρξης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ για οποιονδήποτε κυκλοφορεί τη φωτογραφία ενός αστυνομικού με πρόθεση να τον βλάψει.
Ο Καστέξ επισήμανε, ενώπιον της εθνοσυνέλευσης, ότι η κυβέρνηση δεν στοχοθετεί την ελευθεροτυπία ή την ελευθερία της έκφρασης, ωστόσο θέλει να προστατεύσει τους αστυνομικούς από τη διασπορά φωτογραφιών και κειμένων που θέλουν να βλάψουν τις αστυνομικές δυνάμεις.
"Ο στόχος δεν είναι να αποτρέψουμε οποιονδήποτε από το να βιντεοσκοπήσει ή να μεταδώσει εικόνες που ρίχνουν φως σε ένα γεγονός ή μια δημόσια εκδήλωση", είπε ο Καστέξ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με δημοσιογραφικές ενώσεις αυτήν την εβδομάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
17:04 Pfizer: Οι καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου θα περιοριστούν σε μία εβδομάδα
-
16:56 Ν. Δένδιας: Μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί η διαφορά με την Τουρκία
-
16:50 Δανία: Καταγράφηκαν 256 κρούσματα κορονοϊού της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης B117
-
16:44 Ιράν: Στρατιωτικά γυμνάσια με ρίψεις πυραύλων
-
16:32 Αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες ηλεκτροδότησης στην Αν. Θεσσαλονίκη
-
16:27 Ισπανία: Αρνητική προς το παρόν η κυβέρνηση σε επιβολή νέας καραντίνας
-
16:21 Τ. Γαϊτάνης: Η διαδικασία του εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και βάσει του σχεδιασμού
-
16:00 Κερδισμένοι και χαμένοι κλάδοι του click away
-
15:33 Ποιος είναι ο παράγοντας τον οποίο κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου
-
15:12 ΗΠΑ: Σε συναγερμό η χώρα για το ενδεχόμενο ένοπλων διαδηλώσεων
-
Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας στα αδέλφια (upd)
-
"Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ
-
Ακίνητα: Ευκαιρίες εν μέσω αβεβαιότητας το 2021
-
Ποιος είναι ο παράγοντας τον οποίο κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου
-
ΗΠΑ: Γιατί κήρυξε πτώχευση το λόμπι της αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA)
-
Πανεπιστήμια με αστυφύλακες;
-
Όλες οι νέες προθεσμίες για τις αποζημιώσεις των 534 ευρώ για τους πληττόμενους
-
Επισπεύδεται ο "Ηρακλής 2"
-
Κορονοϊός: Δύο παράγοντες μπορεί να ανατρέψουν την καλή εικόνα της διασποράς λένε οι ειδικοί
-
Λιανεμπόριο: Και τώρα δουλειά
-
Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας στα αδέλφια (upd) (125)
-
Πανεπιστήμια με αστυφύλακες; (36)
-
Λ. Μενδώνη: Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα (23)
-
Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία οικονομικής αναγέννησης (11)
-
Ξεπέρασαν τις χίλιες οι υπηρεσίες στο gov.gr για την εξυπηρέτηση του πολίτη (7)
-
Ποιος είναι ο παράγοντας τον οποίο κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου (6)
-
Μητσοτάκης: Η Μπεκατώρου έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής (6)
-
Λιανεμπόριο: Και τώρα δουλειά (6)
-
Επισπεύδεται ο "Ηρακλής 2" (6)
-
"Πράσινο φως" από την ΕΕ για... σκουληκομπέργκερ (5)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
