Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 13:17

  Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα άνω του 95% για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

  Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα άνω του 95% για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια δεύτερη ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων από μια κλινική μελέτη του ρωσικού εμβολίου Sputnik V  έδειξε αποτελεσματικότητα άνω του 95%, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI.

  Πρόκειται για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμών που έγιναν σε εθελοντές 42 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το ερευνητικό κέντρο Gamaleya, το ρωσικό υπουργείο Υγείας και το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εμβολίου αυτού.

  Παράλληλα, την 28η ημέρα μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, η αποτελεσματικότητα ήταν στο 91,4%.

  Αυτοί δεν διευκρίνισαν ωστόσο προς το παρόν τον αριθμό των περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς.

  "Η τιμή της μιας δόσης του εμβολίου Sputnik V για τη διεθνή αγορά θα είναι χαμηλότερη των 10 δολαρίων" (περίπου 8,42 ευρώ), αναφέρει σε ξεχωριστή του ανακοίνωση το Κρατικό Ρωσικό Ταμείο, διευκρινίζοντας ότι για τους Ρώσους πολίτες το εμβόλιο θα είναι δωρεάν.

  Το ρωσικό αυτό εμβόλιο βρίσκεται σήμερα στην τρίτη φάση τυχαιοποιημένων, διπλά τυφλών, κλινικών δοκιμών --μια πειραματική προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε διάφορους κλάδους-- σε δείγμα 40.000 εθελοντών.

  Μολονότι η Ρωσία έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα φειδωλή όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση του εμβολίου αυτού που έχει εγκωμιάσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δημιουργοί του Sputnik V επανέλαβαν σήμερα ότι η έρευνα θα δημοσιευτεί προσεχώς "σε μια από τις κύριες ιατρικές επιθεωρήσεις στον κόσμο και αξιολογημένη από ομοτίμους".

  "Είναι πολύ σημαντικό ότι η δεύτερη ενδιάμεση ανάλυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου Sputnik V επιβεβαίωσε την αξιολόγηση που δόθηκε στο πρώτο στάδιο", δήλωσε ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya, Alexander Gunzburg.

  Ο ίδιος έκανε γνωστό πως προγραμματίζεται και μία τρίτη ανάλυση των στοιχείων και εξέφρασε αισιοδοξία για τα αποτελέσματα. ''Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα υπερβεί τις αρχικές μας προσδοκίες. Η τελική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου θα είναι διαθέσιμη στο τέλος των κλινικών δοκιμών φάσης III''.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ