Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 13:09

  Τουρκία: Ένα βήμα πιο κοντά στον εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης

  τουρκική λίρα-οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία έκανε ένα ακόμη μέτρο προς την mainstream οικονομική διαχείριση, καταργώντας έναν κανόνα που ανάγκαζε τους τράπεζες να επεκτείνουν τις πιστώσεις και να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

  Η λίρα και οι μετοχές των τραπεζών ενισχύονται με το άκουσμα της είδησης.

  Η τραπεζική αρχή ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τον λεγόμενο δείκτη περιουσιακών στοιχείων (asset ratio) από τις 31 Δεκεμβρίου, "ως συνέχιση των βημάτων εξομάλυνσης”.

  Οι πολιτικές γίνονται πιο ορθόδοξες μετά από την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Erdogan και την παραίτηση αμέσως μετά του γαμπρού του και υπουργού Οικονομικών.

  Ο κανόνας που καταργήθηκε την Τρίτη έθετε έναν δείκτη απόδοσης για τις εμπορικές τράπεζες, και η μη τήρηση αυτών των απαιτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα.

  Οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές έχουν χαλαρώσει τον κανόνα απ΄τη στιγμή που εισήχθη νωρίτερα φέτος, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να χαλαρώσουν τις πολιτικές τόνωσης της οικονομίας, οι οποίες είχαν δημιουργήσει μια πιστωτική έκρηξη.

  Ο δανεισμός με ταχύτητες-ρεκόρ των εμπορικών τραπεζών, οδήγησε σε υψηλότερες εισαγωγές και διευρυμένο εμπορικό έλλειμμα, ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στη λίρα, η οποία έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

  "Πρόκειται για ένα καλό και αναμενόμενο βήμα προς τον εξορθολογισμό”, δήλωσε ο τραπεζικός αναλυτής της BGC Parners, Cagdas Dogan.

  "Η κίνηση θα πρέπει να είναι θετική για τη διαχείριση υποχρεώσεων ενεργητικού των τραπεζών και να βοηθήσει τον καθορισμό τιμολόγησης των καταθέσεων και δανείων πιο ελεύθερα σε συνθήκες αγοράς”, ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων