Συνεχης ενημερωση
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, συμμετείχε σήμερα στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), κατά την οποία ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ επισήμανε τα οφέλη του ελευθέρου εμπορίου απέναντι στον αμερικανικό προστατευτισμό.
Η σύνοδος, την οποία οργανώνει η Μαλαισία, διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης φέτος, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Συμμετέχουν 21 χώρες του Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Κατά την έναρξη της συνόδου, ο πρόεδρος Σι παρουσίασε τη χώρα του ως την κινητήρια δύναμη του παγκόσμιου εμπορίου και υποσχέθηκε ότι "θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τις πόρτες" της κινεζικής αγοράς. "Είναι σημαντικό η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού να παραμείνει η αιχμή του δόρατος στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην υπεράσπιση της πολυμερούς συνεργασίας και στην προώθηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας", είπε, σύμφωνα με την κινεζική τηλεόραση CCTV.
Ο ρόλος του Πεκίνου στο APEC ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πολιτικής που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ ("Πρώτα η Αμερική") και της αποχώρησης των ΗΠΑ από πολυμερείς θεσμούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμμετείχε τα τελευταία χρόνια στις συνόδους κορυφής της ASEAN, στην οποία είναι μέλη οι περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
Σήμερα ο Τραμπ έκανε την εμφάνισή του δίπλα στους άλλους ηγέτες τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, της οικοδέσποινας της συνόδου, εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία. Σύμφωνα με μια πηγή των διοργανωτών της συνόδου, ο Τραμπ, σε αντίθεση με τους άλλους ηγέτες, σε αυτή τη σύνδεση αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το επίσημο φόντο, στο οποίο εικονίζεται το πελώριο κτίριο με τον πράσινο θόλο που στεγάζει το γραφείο του Μαλαίου πρωθυπουργού. Η ομιλία του προς τους άλλους ηγέτες ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης.
Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ δεν συμμετείχε στις συνόδους του APEC από το 2017, κάτι που στις ασιατικές χώρες θεωρήθηκε ως ένδειξη αδιαφορίας.
Με τη σημερινή του παρέμβαση "θα θελήσει, ασφαλώς, να αδράξει την ευκαιρία αυτή για να παρουσιαστεί ως εν ενεργεία πρόεδρος και να αποκομίσει οφέλη στο εσωτερικό" των ΗΠΑ, εκτίμησε ο Οχ Έι Σουν, αναλυτής στο Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Σιγκαπούρης.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ηγέτες μετά τη λήξη της συνόδου διαβεβαιώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανακοίνωση αυτή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, συνιστά πάντως μια κάποια πρόοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, όταν οι σύνοδοι επισκιάζονταν από την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Το 2018 μάλιστα οι ηγέτες δεν είχαν καταφέρει καν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
00:05 Ανοίξαμε και σας περιμένουμε
-
00:05 Το τελευταίο θύμα
-
00:05 Τι θα συμβεί στην Wall Street μόλις ανακοινωθεί το μικρότερο τελικό ύψος του πακέτου Μπάιντεν
-
00:04 Η ηθική υπεροχή των ιδεών της ελευθερίας
-
00:04 Ο νέος "πτωχευτικός" νόμος - Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών
-
00:03 Αναζητώντας σύγχρονο πολιτικό λόγο
-
00:03 Θέλουμε μια κοινωνία που δικαιώνει εγκληματίες;
-
00:02 Μια σπρωξιά θέλει να γκρεμιστεί η βιομηχανία. Τι την κρατάτε;
-
00:01 Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά θυμάται...
-
24/01 Μεξικό: Δεκαεννέα πτώματα εντοπίστηκαν μέσα σε καμένο φορτηγό στην Ταμαουλίπας
-
Έρχονται οι πανευρωπαϊκές κάρτες πληρωμών
-
ΕΝΥΠΕΚΚ: Απόφαση-"βόμβα" εξέδωσε πρόσφατα το Συμβούλιο Επικρατείας
-
Βρετανία: "Οι εμβολιασμένοι πιθανόν να μεταδίδουν τον ιό"
-
Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZeneca μετά την Pfizer
-
Εκτόξευση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων
-
Το success story στο Χρηματιστήριο γράφουν ξένοι και ελληνικοί οίκοι
-
Γκρίζος ο ορίζοντας των ξενοδοχείων και φέτος
-
Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός Σ. Βαλυράκης
-
Γονείς 12χρονης αθλήτριας που αποπλανήθηκε: H διαστροφή "τα ήθελε η ανήλικη" πρέπει να ξεριζωθεί
-
Σενάρια για νέα ρύθμιση 120 δόσεων μετά την έκρηξη οφειλών
-
Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZeneca μετά την Pfizer (81)
-
Ισπανία: Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη εναντίον των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (45)
-
Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά θυμάται... (30)
-
Γαργαλιάνος: Η κολχικίνη μειώνει τη θνητότητα - Δερμιτζάκης: Κόφτης στα SMS αν χρειαστεί (16)
-
Θετικός στον κορονοϊό ο γιος του Αλ. Τσίπρα, Ορφέας - Σε καραντίνα μπαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (11)
-
ΕΝΥΠΕΚΚ: Απόφαση-"βόμβα" εξέδωσε πρόσφατα το Συμβούλιο Επικρατείας (10)
-
Εκτόξευση του κόστους των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων (9)
-
Δύο ανήλικοι αλλοδαποί συνελήφθησαν για την επίθεση σε 15 χρονο και 17χρονο στην Αργυρούπολη (6)
-
Αγνοείται ο πρώην υπουργός Σ. Βαλυράκης στα νερά του Ευβοϊκού (6)
-
Συνελήφθη στη Σάμο ο προπονητής που καταγγέλθηκε ότι βίασε 11χρονη (6)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
