Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 20:01

  Εμβόλιο Οξφόρδης: Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση και στους ηλικιωμένους

  Πτώση για τη μετοχή της AstraZeneca παρά τα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca είναι ασφαλές και προκαλεί παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων ενηλίκων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της κλινικής δοκιμής της Φάσης 2.

  Τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

  Ειδικότερα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 560 υγιείς ενήλικες, εκ των οποίων 240 ήταν άνω των 70 ετών, έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ ανθρώπων άνω των 56 ετών και ατόμων ηλικίας 18-55 ετών.

  Η AstraZeneca, η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι αναφέρει προηγουμένως ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είχε προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νεότερους ενήλικες.

  "Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα", δήλωσε την Πέμπτη ο καθηγητής Andrew Pollard, επικεφαλής της ομάδας της Οξφόρδης που πραγματοποιεί την κλινική δοκιμή.

  "Σε αυτή τη μελέτη, προσπαθούσαμε... να εξετάσουμε τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε ηλικιωμένους ενήλικες και να απαντήσουμε στο ερώτημα αν όσο μεγαλώνεις το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καθίσταται λιγότερο ικανό να ανταποκριθεί", ανέφερε ο Pollard.

  "Και αυτά τα πρώτα δεδομένα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά... δείχνουν ότι έχουμε πολύ καλές ανοσολογικές αποκρίσεις - ακόμη και σε άτομα άνω των 70 ετών, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές των νεότερων ενηλίκων", πρόσθεσε.

  Ωστόσο, η κλινική δοκιμή Φάσης 2 δεν έχει εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, κάτι που δείξει η κλινική δοκιμή Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται πριν από τα Χριστούγεννα.

  Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η εν λόγω μελέτη εμπεριέχει ορισμένους περιορισμούς, όπως ότι η μέση ηλικία της ομάδας των ηλικιωμένων είναι 73-74 ετών και λίγοι εξ αυτών έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν λευκοί και μη καπνιστές.

  Γι’ αυτό και στην κλινική δοκιμή Φάσης 3 θα εξεταστούν και άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και εθνικότητες.

  Σημειώνεται ότι η μελέτη για το εμβόλιο της Οξφόρδης έρχεται μόλις μερικές μέρες μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech για την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου τους που φτάνει το 95%, αλλά και η Moderna που επίσης ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα 94,5%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ