Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 17:52

  Σουλτς: Τα χρήματα του πακέτου βοήθειας για τον κορονοϊό μπορούν να διανεμηθούν και διαφορετικά

  Σουλτς: Τα χρήματα του πακέτου βοήθειας για τον κορονοϊό μπορούν να διανεμηθούν και διαφορετικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού βρίσκονται στον αέρα. Στη διαμάχη με την Ουγγαρία και την Πολωνία, ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής της ΕΕ, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF). Πιστεύει δε ακράδαντα ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα υποχωρήσει εάν δεν πάρει άλλα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

  "Όλες οι χώρες που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία χρειάζονται αυτά τα κονδύλια. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να περιμένουν όλοι αυτά τα χρήματα επειδή ένας αυταρχικός ηγέτης στην Βουδαπέστη ή μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση στην Βαρσοβία θέτουν μια ολόκληρη κοινότητα χωρών υπό ομηρία για να εξυπηρετήσουν την εγχώρια πολιτική τους στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση αξιών. Ο Όρμπαν την βλέπει ως Ένωση χρησιμοποίησης αξιών, και αυτός ακριβώς είναι ο λανθασμένος τρόπος", τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο DLF.

  "Ωστόσο, αρκεί για την εκταμίευση των χρημάτων από το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού μια ειδική πλειοψηφία (σ.σ. ειδική πλειοψηφία επιτυγχάνεται εφόσον εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις: α) η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από το 55% των κρατών μελών, δηλαδή από τα 15 εκ. των 27 ή β) η πρόταση πρέπει να υποστηριχθεί από κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ ). Ο 'Ορμπαν θα μπορούσε έτσι να μειοψηφήσει. Το βέτο του θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει μόνο για τον επταετή προϋπολογισμό. Εάν όμως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν πάρει χρήματα για επτά χρόνια, επειδή θα πρέπει να εργαζόμαστε με προϋπολογισμούς έκτακτης ανάγκης από έτος σε έτος, σας υπογράφω ότι θα υποχωρήσει", τόνισε.

  Πηγή : Deutschlandfunk

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ