Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 17:14

  UBS: Τα κρούσματα στις ΗΠΑ μπορεί να πέσουν στο μηδέν σε έξι μήνες

  UBS: Τα κρούσματα στις ΗΠΑ μπορεί να πέσουν στο μηδέν σε έξι μήνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τελευταίες εξελίξεις στο εμβόλιο κορονοϊού έχουν φέρει μία νότα αισιοδοξίας όσο αφορά τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ, με τους οικονομολόγους της UBS να αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της χώρας. 

  Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μολυσματικής νόσου. Η ανακοίνωση πυροδότησε αισιοδοξία ότι η πανδημία θα μπορούσε να τερματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας μία ώθηση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως.

  Η UBS είχε αρχικά εκτιμήσει ότι ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στις ΗΠΑ θα πλησίαζε το μηδέν μέχρι το τέλος του 2021, αλλά στο άκουσμα της είδησης για το εμβόλιο, η τράπεζα όχι μόνο βελτίωσε την εκτίμησή της, αλλά είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει στους επόμενους έξι μήνες.

  "Μπορεί να έχουμε μια κατάσταση όπου τα ανακοινωθέντα κρούσματα κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πέσουν σχεδόν στο μηδέν, το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Αυτή η διαφορά έξι μηνών έχει μεγάλη σημασία, αυτό σημαίνει ένα επιπλέον κέρδος 1 έως 1,25 εκατοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ το επόμενο έτος", δήλωσε ο Σεθ Κάρπεντερ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην UBS, στο CNBC την Πέμπτη.

  Πρόσθεσε ότι η είδηση για το εμβόλιο "ήταν πολύ ενθαρρυντική", διότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει περισσότερα από 10 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Η χώρα έχει σημειώσει υψηλά ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα όσον αφορά τα ποσοστά νοσηλείας και τα ημερήσια κρούσματα, με 153.496 περιπτώσεις την Πέμπτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

  Και αυτό καθώς αυξάνεται η φημολογία για το κατά πόσον η οικονομία των ΗΠΑ θα κλείσει και πάλι. Ένας σύμβουλος του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν είπε ότι το κλείσιμο επιχειρήσεων για τέσσερις έως έξι εβδομάδες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των μολύνσεων και να οδηγήσει την οικονομία σε καλό δρόμο έως ότου εγκριθεί και διανεμηθεί ένα εμβόλιο.

  Με τα κρούσματα να αυξάνονται στο Σικάγο, η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ, ζήτησε από τους κατοίκους την Πέμπτη να ακυρώσουν τα σχέδια για την ημέρα των Ευχαριστιών και να παραμείνουν στο σπίτι τους.

  Τα σχόλια του Κάρπεντερ διαφέρουν από την προσοχή που εφιστούν εμπειρογνώμονες, όπως ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δρ Άθονι Φάουτσι. Προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ένα εμβόλιο μπορεί να μην είναι αρκετό για να βοηθήσει στην εξάλειψη της νόσου.

  "Αμφιβάλλω ότι θα το εξαλείψουμε αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να προγραμματίσουμε ότι αυτό είναι κάτι που ίσως χρειαστεί να το προσέχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι κάτι που εξελίσσεται σε ενδημικό, για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", είπε.

  Δημοσιονομική υποστήριξη

  Η επίδοση της οικονομίας των ΗΠΑ το 2021 θα εξαρτηθεί επίσης από το μέγεθος του δημοσιονομικού κινήτρου που θα εγκριθεί. Οι συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών δεν απέδωσαν συμφωνία και υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά τις προεδρικές εκλογές.

  Ο Κάρπεντερ πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα απογοητεύσουν τις αγορές παρέχοντας ένα χαμηλότερο του αναμενομένου πακέτο στήριξης.

  "Στην πραγματικότητα είμαστε λίγο απαισιόδοξοι σε σχέση με το πού βρίσκεται η αγορά, οπότε έχουμε υπολογίσει πως ένα ένα πακέτο περίπου 450 δισ. δολαρίων θα έρθει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους", είπε. Μιλώντας με πελάτες, είπε ότι οι αγορές αναμένουν έναν γύρο δημοσιονομικών κινήτρων παρόμοιο με τον πρώτο, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων.

  Η UBS υποθέτει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Εάν η Γερουσία περνούσε στα χέρια των Δημοκρατικών, η τράπεζα πιστεύει ότι το κίνητρο θα μπορούσε να είναι διπλάσιο, αλλά κάτω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ