Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Νοε-2020 15:18

  Κορονοϊός: Θα ανοίξει η Ευρώπη για τα Χριστούγεννα; Τι πιστεύει η JPMorgan

  Κορονοϊός: Θα ανοίξει η Ευρώπη για τα Χριστούγεννα; Τι πιστεύει η JPMorgan
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θα ανοίξει η Ευρώπη για τα Χριστούγεννα; Αυτό είναι το ερώτημα που επικρατεί στο μυαλό πολλών Ευρωπαίων καθώς πλησιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων, με ειδικούς της JPMorgan να πιστεύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί θα χαλαρώσουν πριν τις εορτές.

  Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα η Γερμανία και η Γαλλία - οι δύο  μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ - να έχουν επιβάλει εθνικό lockdown ενώ και πολλά ακόμη κράτη έχουν αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

  Η αύξηση των περιορισμών τις τελευταίες εβδομάδες επέφερε ένα νέο πλήγμα στον κλάδο των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι ανησυχίες για το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα.

  "Δεδομένου του τεράστιου όγκου οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα τον Δεκέμβριο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν θα διατηρηθούν τα τρέχοντα χρονοδιαγράμματα", δήλωσε ο David Mackie, οικονομολόγος της JPMorgan. "Η πεποίθησή μας είναι ότι θα τηρηθούν", πρόσθεσε.

  Στη Γερμανία, το lockdown είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Στη Γαλλία, τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τη 1η Δεκεμβρίου και στη Βρετανία το lockdown ισχύει μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

  "Τα lockdowns θα πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, γεγονός που θα επιτρέψει μια ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα πριν από την περίοδο των εορτών", είπε ο Mackie.

  ''Παραμένει άγνωστο προς το παρών αν θα υπάρξει ή όχι νέο ευρωπαϊκό lockdown κατά τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις γύρω από πιθανά εμβόλια. Αλλά προς το παρόν, έχουν γίνει αρκετά για τον περιορισμό του ιού'', πρόσθεσε ο Mackie.

  Η JPMorgan έχει μελετήσει τα τελευταία δεδομένα κινητικότητας στην Ευρώπη, συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Η τράπεζα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στη Γερμανία, την Ισπανία και τη  Βρετανία, η κινητικότητα έχει μειωθεί αρκετά ώστε να διατηρηθεί η εξάπλωση του ιού σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

  Επιπλέον, η JPMorgan ισχυρίστηκε επίσης ότι στην Ιρλανδία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία - όπου τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν νωρίτερα κατά το τρέχον δεύτερο κύμα - ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα.

  "Αυτές οι εμπειρίες υποδηλώνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι αρκετά για να θέσουν σε έλεγχο την εξάπλωση του ιού, τουλάχιστον για τώρα", τόνισε ο Mackie.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ