Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Νοε-2020 12:35

  Citigroup: Πόσα πυρομαχικά έχουν απομείνει στις κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν αγορές και οικονομία

  Citigroup: Πόσα πυρομαχικά έχουν απομείνει στις κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν αγορές και οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι κεντρικές τράπεζες έπαιξαν ίσως τον κυριότερο ρόλο στη στήριξη των αγορών από το ξέσπασμα της κρίσης Covid-19, προσφέροντας τα απαραίτητα "εμβόλια" ρευστότητας. Όπως σημειώνει η Citigroup σε νέα έκθεσή της, το δεύτερο πολύ ισχυρό κύμα της πανδημίας το οποίο και οδηγεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην επιβολή εθνικών lockdowns αυξάνει τους κινδύνους γύρω από την οικονομία και τις προοπτικές ανάπτυξης και "απαιτεί" την περαιτέρω στήριξη πολιτικής, ανεξάρτητα από τα θετικά νέα για τα εμβόλια. Ωστόσο από μόνη της η νομισματική πολιτική δεν φτάνει και θα μπορέσει να στηρίξει πραγματικά την οικονομία μόνο εάν γίνει σε συνδυασμό με περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη.

  H ανάκαμψη μετά την πανδημία, τονίζει η Citi, απαιτεί αποτελεσματικές πολιτικές και βασίζεται στο ότι οι φορείς χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής θα στρέψουν την προσοχή τους σε εργαλεία που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική. Τι θα γίνει όμως εάν δεν υπάρξει δημοσιονομική τόνωση; Οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν ξανά στο προσκήνιο καθώς ο πληθωρισμός δεν ξεπερνά τα επίπεδα στόχων και θα θέλουν να αποφύγουν τη χρηματοπιστωτική αναταραχή, ειδικά εάν έχει οικονομικό αντίκτυπο. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ήταν ανεπαρκής στην τόνωση της ανάπτυξης, αλλά οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να αναγνωρίζουν τους νέους κινδύνους, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την οικονομία, αν και η νομισματική χαλάρωση δεν μπορεί να παράσχει μεγάλη στήριξη, εκτός εάν υπάρξει κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες σημαίνουν υψηλότερη αβεβαιότητα και αυτό με τη σειρά του σημαίνει περιορισμό στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Ωστόσο, η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές πολύ περισσότερο από ό,τι την πραγματική οικονομία, εκτός εάν βελτιωθεί ο μηχανισμός "μετάδοσης" ή οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν πιο στοχευμένη χαλάρωση. 

  Πολλές κεντρικές τράπεζες αναγνωρίζουν τα παραπάνω. Η έλλειψη οικονομικής ανάκαμψης μετά το πρώτο σκέλος της κρίσης COVID-19, μαζί με το νέο "χτύπημα" στην ανάπτυξη από τα δεύτερα κύματα, θα οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη περίοδο αρνητικού παραγωγικού κενού και μείωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι της Citi υποστηρίζουν επανειλημμένα ότι είναι σημαντικό για τις κεντρικές τράπεζες να επικεντρωθούν στον κίνδυνο αυτό. Εάν οι κεντρικές τράπεζες υπερ-τονώσουν την οικονομία και ο πληθωρισμός υπερβεί τους στόχους, μπορούν να μειώσουν εύκολα τη ζήτηση, αλλά εάν οι κεντρικές τράπεζες υπο-τονώσουν την οικονομία και αφήσουν τη δυναμική του πληθωρισμού να αποδυναμωθεί περαιτέρω, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διορθώσουν αυτό το λάθος.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Citi, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα προσφέρουν ανάλογα μέτρα με αυτά που έχουν ήδη προσφέρει, χωρίς να διασφαλίσουν ότι η νομισματική χαλάρωση θα φτάσει στην πραγματική οικονομία.

  Οι πρόσθετες επιλογές, αν και ποικίλλουν ανάλογα με το τι έχει παραδοθεί, είναι οι εξής:

  Ενίσχυση του guidance (ότι πχ. οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για χαμηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα για πολύ διάστημα), οι αγορές επιπλέον κρατικών ομολόγων (αύξηση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης), αγορές ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας και η εισαγωγή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, είναι όλα τα εργαλεία που βοηθούν στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και που ωστόσο απαιτούν παράλληλα δημοσιονομικές δράσεις για να υπάρξει αποτελεσματική οικονομική ώθηση.

  Η προσπάθεια σταθεροποίησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, απαιτεί επίσης άλλα εργαλεία από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής που μπορούν να αυξήσουν τον πραγματικό πληθωρισμό.

  Η μείωση των επιτοκίων πολιτικής μπορεί επίσης να επιλεχθεί ως εργαλείο από τις κεντρικές τράπεζες, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής δεν κάνουν κάτι από την πλευρά τους, ωστόσο σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες μία τέτοια κίνηση θα στείλει τα επιτόκια πολιτικής σε αρνητικό έδαφος.

  Όπως καταλήγει η Citi, οι αναθεωρήσεις πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ επικεντρώθηκαν στο πώς θα διασφαλιστεί ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ζήτησης. Τα προηγούμενα στοχευμένα εργαλεία νομισματικής πολιτικής δεν είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία. Η πιο ισχυρή λύση για να επηρεαστεί η ζήτηση παραμένει ο συντονισμός της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων