Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 11:49

  Capital Economics: Προς επέκταση του lockdown στις χώρες της Ευρωζώνης παρά τα θετικά νέα για το εμβόλιο

  Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέα ύφεση καθώς ξεκινά το δεύτερο κύμα της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ενώ ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές για το επόμενο έτος, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με υψηλούς ρυθμούς στις χώρες της Ευρωζώνης. Εάν αυτή η τάση δεν αντιστραφεί σύντομα, είναι πολύ πιθανό τα lockdowns που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις όπως αυτές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας και που έχουν διάρκεια έως έναν μήνα, να παραταθούν για πολύ ακόμη, κάτι που θα διατηρήσει την οικονομική δραστηριότητα σε πολύ αδύναμα επίπεδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Capital Economics μετά τα νέα στοιχεία των κρουσμάτων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου.

  Όπως επισημαίνει, η κατάσταση με την πανδημία στην Ευρωζώνη έχει επιδεινωθεί πολύ γρήγορα.  Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο μπλοκ κυμαίνεται περίπου στις 160.000 την ημέρα, σε κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών - πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο των 87.000 του περασμένου μήνα. Είναι επίσης ουσιαστικά πάνω από την κορυφή των 27.000 του πρώτου κύματος, αν και η πραγματική εικόνα την Άνοιξη δεν ήταν η συγκεκριμένη, δεδομένου του χαμηλότερου επιπέδου των τεστ εκείνη τη στιγμή.

  Η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της αύξησης στην ευρωζώνη συνολικά. Ο ιός συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα στην Ισπανία και έχει αυξηθεί στην Ιταλία, χώρες οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταφέρει να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα. Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στη Γερμανία, αν και μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί μία κατακόρυφη αύξηση.

  Η αύξηση των τεστ που διενεργούνται εξηγεί μόνο ένα κλάσμα της αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως τονίζει η Capital Economics. Στις μεγαλύτερες οικονομίες της Eυρωζώνης, ο αριθμός των ημερήσιων τεστ αυξήθηκε κατά περίπου πέντε φορές σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου, ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε περίπου είκοσι φορές. Το μερίδιο των θετικών τεστ αυξήθηκε ταχύτερα στη Γαλλία. 

  Η αύξηση των νέων λοιμώξεων στη Γαλλία ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα νέο lockdown. Όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν και ο κόσμος κλήθηκε να μην βγουν εκτός των ορίων της γειτονιάς τους χωρίς κάποιον σοβαρό λόγο, από τις 30 Οκτωβρίου. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποιο συμπέρασμα. Παράλληλα, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία επέβαλαν επίσης lockdown, αν και με διαφορετικά επίπεδα αυστηρότητας. Η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει εθνικά lockdowns αλλά έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους περιορισμούς. 

  Η Capital Economics αναφέρει πως είναι ωστόσο καθησυχαστικό, για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα ολλανδικά δεδομένα της πανδημίας υποδηλώνουν ότι η "κόπωση του lockdown" δεν έχει μειώσει σημαντικά τη συμμόρφωση για να αποτρέψει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η Ολλανδία επέβαλε "μερικό lockdown" περίπου 15 ημέρες πριν από τη Γαλλία, κλείνοντας όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια για ένα μήνα και απαγόρευσε τις πωλήσεις αλκοόλ μετά τις 10 μ.μ. 

  Όπως προειδοποιεί η C.E, το βάρος για τα νοσοκομεία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες στις χώρες αυτές, δεδομένου ότι οι νοσηλείες αποτελούν έναν καθυστερημένο δείκτη των νέων μολύνσεων. Οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί, με τις ΜΕΘ στη Γερμανία και την Ιταλία να είναι σχεδόν τόσο γεμάτες όσο ήταν στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος. Και παρ' όλο που ο ημερήσιος αριθμός θανάτων, μέχρι στιγμής, ήταν πολύ χαμηλότερος από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αυξάνεται πολύ γρήγορα στην Ιταλία και τη Γαλλία. Οι θάνατοι θα ακολουθήσουν την αύξηση που σημειώθηκε στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ακόμη και μετά την κορύφωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

  Όταν ανακοίνωσε το νέο lockdown ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι μόλις μειωθούν τα νέα κρούσματα από τα τότε 40.000 την ημέρα σε 5.000 (ή κατά 90%) οι περιορισμοί θα μειωθούν. Η Capital Economics αναφέρει πως ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ χρειάστηκαν περίπου 70 ημέρες για να μειωθούν κατά 90% από την πρώτη ημέρα του πρώτου lockdown. Εάν τα κρούσματα υποχωρήσουν με τον ίδιο ρυθμό τώρα, αυτό το lockdown, συνεπώς, θα μπορούσε να διαρκέσει για πάνω από δύο μήνες.

  Παρ' όλο που είναι σαφώς θετική για τη δημόσια υγεία, η είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19, αυτό έχει περιορισμένες επιπτώσεις στα μέτρα περιορισμού για το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει η Capital Economics. Μπορεί να μειώσει τον παράγοντα φόβο, ο οποίος και έχει αυξηθεί πρόσφατα, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει τη δέσμευση των κυβερνήσεων στους περιορισμούς προς το παρόν. 

  Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρήσουν τους τρέχοντες περιορισμούς για περισσότερο από τον προγραμματισμένο έναν μήνα περίπου. Αυτό θα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, αν και η πτώση της παραγωγής θα είναι μικρότερη από αυτήν του πρώτου κύματος των lockdowns, όπως καταλήγει η C.E.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ