Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 17:34

  Το νέο μεγάλο short του Γκάμπριελ Γκρέγκο και του QCM – Η "εταιρεία-δολοφόνος"

  Το νέο μεγάλο short του Γκάμπριελ Γκρέγκο και του QCM – Η "εταιρεία-δολοφόνος"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  H "εταιρεία-δολοφόνος" Penumbra, αποτελεί το νέο μεγάλο short του Γκάμπριελ Γκρέγκο και της QCM, το οποίο και ανακοίνωσε πριν λίγο σε σχετική παρουσίαση. Η Penumbra δραστηριοποιείται στον κλάδο της Υγείας, είναι εισηγμένη από το 2015 στο NYSΕ και έχει κεφαλαιοποίηση 9 δισ. δολάρια, ενώ ο τζίρος της ξεπέρνα τα 530 εκατ. δολ. Κατά το QCM, η αμερικάνικη εταιρεία αποτελεί το απόλυτο story εταιρικής απληστίας και φαινομενικά κατάφωρης αδιαφορίας για τη ζωή των ασθενών.

  To fund του Γκρέγκο διενήργησε διεξοδική έρευνα για την αμερικάνικη εισηγμένη Penumbra, Inc., κατασκευαστή ιατρικών συσκευών των ΗΠΑ για τη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων αγγειακών παθολογιών. Το συμπέρασμα του fund είναι ότι η κορυφαία συσκευή της Penumbra, το Jet 7 Xtra Flex, που είναι ουσιαστικά ένας ειδικός καθετήρας, έχει ένα ελαττωματικό δομικό σχέδιο που το καθιστά επιρρεπές σε κρίσιμη δυσλειτουργία. Σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές συσκευές που έχουν καλό ρεκόρ ασφαλείας, σε 14 μήνες στην αγορά, ο "δολοφόνος καθετήρας" της Penumbra έχει ήδη δυσλειτουργήσει πάνω από 200 φορές, σκοτώνοντας 17 ασθενείς και αφήνοντας άλλους 35 με σημαντικά εγκεφαλικά προβλήματα.

  "Έχουμε συγκεντρώσει πειστικά στοιχεία ότι η Penumbra γνώριζε ή έπρεπε να γνώριζε για αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό, αλλά επέλεξε να μην το διορθώσει αποσύροντας τη συσκευή από την αγορά, παρόλο που συνεχίζει να δυσλειτουργεί με ανησυχητικό ρυθμό", τονίζει η QCM. Σε μια καθυστερημένη και παραπλανητική ειδοποίηση στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, η Penumbra προσπάθησε  να μεταφέρει την ευθύνη στους γιατρούς για τις δυσλειτουργίες της συσκευής της, ενώ ταυτόχρονα δεν ανταποκρίθηκε σε ορισμένα αιτήματα για πληροφορίες.

  Αφού έλαβε γνωμοδοτήσεις από εμπειρογνώμονες από πολλούς χειρουργούς καθώς και πρώην ανώτερα στελέχη της FDA, το QCM πιστεύει ακράδαντα ότι η ναυαρχίδα της Penumbra μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανάκλησης κατηγορίας 1 από την FDA, σύμφωνα με την οποία υπάρχει εύλογη πιθανότητα ότι η χρήση ή η έκθεση σε ένα παράνομο προϊόν θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία ή θάνατο. 

  Επιπλέον, όπως σημειώνει το QCM, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που έχουν ήδη συμβεί ως αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών της συσκευής καθιστούν την Penumbra ευάλωτη σε πολλαπλές μηνύσεις και αγωγές (έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή κορυφαίων νομικών εταιρειών ευθύνης προϊόντων και ιατρικών κακών πρακτικών).

  Τα πρώτα σημάδια της επικείμενης καταστροφής είναι ήδη εμφανή στα οικονομικά στοιχεία της Penumbra (κατάρρευση των ταμειακών διαθεσίμων και απότομη πτώση των μικτών περιθωρίων), στο προσωπικό (πολλές παραιτήσεις υψηλού επιπέδου) και στις συναλλαγές με τους insiders να ξεπουλούν τις μετοχές τους στην Penumbra, όπως ο CEO Adam Elsesser και ο CIO Bose Arani and Mr. Sri Kosaraju. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές έχουν βυθιστεί από 6,6 εκατ. δολ. το 2018 σε αρνητικό επίπεδο (-56 εκατ. δολ) τους τελευταίους 12 μήνες. Πηγές της QCM ισχυρίζονται ότι κορυφαία ιδρύματα των ΗΠΑ (π.χ. Mount Sinai, Mayo Clinic, Ascension και Stanford), ενδέχεται να απαγορεύσουν τη χρήση της συσκευής ή των προϊόντων της Penumbra.

  Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πλούσια αποτίμηση (16,6x συνολικά έσοδα και 270x προβλεπόμενο EBITDA), το μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την ανάκληση του Jet 7, την πιθανή έκταση της ζημιάς στη φήμη της εταιρείας και την πιθανότητα πολλών αγωγών, το QCM πιστεύει ότι οι μετοχές της Penumbra δεν αξίζουν ούτε ένα κλάσμα της τρέχουσας τιμής τους και οδεύουν σε πλήρη κατάρρευση.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ