Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 16:11

  Κορονοϊός: Στα πρόθυρα "σημαντικής ανακάλυψης" για το εμβόλιο βρίσκεται η CureVac

  Κορονοϊός: Στα πρόθυρα "σημαντικής ανακάλυψης" για το εμβόλιο βρίσκεται η CureVac
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:34

  Στα πρόθυρα "σημαντικής ανακάλυψης" στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο.

  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας Φραντς - Βέρνερ Χάας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο σημερινό πόντκαστ του Στάινγκαρντ, οι πρώτες μελέτες δείχνουν "δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση" και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.

  Ο κ. Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρεία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.

  Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η ισχυρότερη δόση του εμβολίου της προκάλεσε ανοσοαπόκριση συγκρίσιμη με εκείνη που εντοπίστηκε σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας δοκιμής πρώιμου σταδίου σε περισσότερους από 250 εθελοντές. 

  Τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής φάσης 1 έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρή επαγωγή αντισωμάτων σύνδεσης και εξουδετέρωσης του ιού, καθώς και αρχικές ενδείξεις ότι τα Τ-λεμφοκύτταρα -ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά στην καταστροφή του ιού- είχαν ενεργοποιηθεί, ανέφερε η CureVac.

  Τα πλήρη αποτελέσματα των δοκιμών θα δημοσιευθούν λεπτομερέστερα μετά από την αξιολόγησή τους από την επιστημονική κοινότητα τις επόμενες εβδομάδες.

  Ποια είναι η CureVac

  H CureVac έγινε ευρύτερα γνωστή νωρίτερα φέτος αφότου δημοσιεύματα του Τύπου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να την εξαγοράσε ή να την πείσει να μεταφέρει το ερευνητικό της έργο στις ΗΠΑ.

  Η εταιρεία εδώ και δύο δεκαετίας διερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει το αγγελιαφόρο RNA, μέσω του οποίου ένα εμβόλιο ή ένα φάρμακο "διδάσκει” τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος να παράγουν τα ίδια ουσίες για την αποτροπή μιας νόσου. Πριν από την έλευση της πανδημίας, η CureVac διερευνούσε θεραπείες και εμβόλια mRNA για ασθένειες όπως ο καρκίνος και η λύσσα.

  Εάν η προσπάθειά της για ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού στεφθεί με επιτυχία, το εν λόγω εμβόλιο θα αποτελέσει και το πρώτο προϊόν της εταιρείας που θα τεθεί σε κυκλοφορία.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι την τεχνολογία του mRNA αξιοποιούν επίσης οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, οι οποίες εχθές ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων, προκαλώντας ενθουσιασμό παγκοσμίως καθώς σύντομα αναμένεται να λάβει άδεια έκτακτης ανάγκης από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

  Δεδομένου δε ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA, ο Χάας δήλωσε ότι η ενδεχόμενη έγκριση ενός τέτοιου εμβολίου από μια άλλη εταιρεία, π.χ. τις Pfizer-BioNTech ή τη Moderna, θα αποτελέσει θετική εξέλιξη και για την CureVac.

  Αυτή η τεχνολογία "δεν έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση του Covid-19", δήλωσε ο Χάας, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε "να φέρει επανάσταση σε ολόκληρο το πεδίο των προληπτικών εμβολίων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ