Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Νοε-2020 10:41

  Τα δύο εναλλακτικά σενάρια που βλέπει για τις αμερικανικές εκλογές η Berenberg

  Τα δύο εναλλακτικά σενάρια που βλέπει για τις αμερικανικές εκλογές η Berenberg
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, με το Κογκρέσο να παραμένει μοιρασμένο, παραμένει το πιο πιθανό σενάριο για τις αμερικανικές εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Berenberg.

  Αν και ένα μοιρασμένο Κογκρέσο θα κάνει πιο δύσκολο να ψηφιστεί το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους άνω των 2 τρισ. δολ. που περιμένουν πολλοί φορείς της αγοράς, αυτό είναι το σενάριο που αρκετοί στις αγορές εκτιμούσαν ότι θα είναι το πιο θετικό  αποτέλεσμα, καθώς μια ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία είναι πιθανό να αποτρέψει αυξήσεις στους φόρους, αναφέρει η τράπεζα και προσθέτει:

  Η κούρσα ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα δύο εναλλακτικά βασικά σενάρια (i) ο Μπάιντεν να κερδίσει και οι Δημοκρατικοί να αποκτήσουν τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου και (ii) ο Τραμπ να παραμείνει πρόεδρος και το Κογκρέσο μοιρασμένο, είναι επίσης πιθανά.

  Προεδρία: 264 Μπάιντεν – 214 Τραμπ, 270 χρειάζονται για τη νίκη

  Μόλις έξι εκλέκτορες μακριά από τη νίκη, ο Μπάιντεν χρειάζεται να κερδίσει μόνο μία από τις πέντε πολιτείες που το Associated Press δεν έχει βγάλει ακόμα νικητή. Αυτό φαίνεται πιθανό καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση και ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί πολλές επιστολικές ψήφοι.

  Ο Μπάιντεν διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει σε  Πενσιλβανία και πιθανώς σε Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια.

  Η τράπεζα σημειώνει στην ανάλυση της ότι η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στο ύφος αλλά και στην ουσία, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να γιατρέψει κατά ένα μέρος το μεγάλο χάσμα που έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική κοινωνία και στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στην Ευρώπη.

  Αναμένει επίσης:
  -Αυξημένο ρόλο της κυβέρνησης σε συνδυασμό με πιο σφιχτούς κανονισμούς για τη βιομηχανία, το περιβάλλον και την αγορά εργασίας
  -Μια ώθηση για την αύξηση των φόρων (σταδιακά), αν και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία αναμένεται να το αποτρέψουν
  -Άλλη μια μεγάλη δημοσιονομική ώθηση τον Ιανουάριο του 2021 το αργότερο, αν και δεν θα είναι όσο μεγάλη θα ήταν με την πλήρη επικράτηση των Δημοκρατικών
  -Κάποιους κινδύνους στη μακροχρόνια αναπτυξιακή τάση εάν οι ρυθμιστικές πολιτικές κλίνουν υπερβολικά προς τα αριστερά
  -Μια πολύ πιο ήρεμη εξωτερική και εμπορική πολιτική με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο για έναν σοβαρό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ε.Ε. κάτι που θα είναι επωφελές για το παγκόσμιο εμπόριο και για την Ευρώπη.

  Στο πρώτο εναλλακτικό σενάριο (νίκη Μπάιντεν και επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία) η τράπεζα περιμένει μια ώθηση για αύξηση των φόρων, ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο και πιθανώς περισσότερους κινδύνους στις μακροπρόθεσμες προοπτικές εάν οι κανονιστικές και φορολογικές πολιτικές κλίνουν υπερβολικά προς τα αριστερά.

  Τέλος, στο δεύτερο εναλλακτικό σενάριο (νίκη Τραμπ, μοιρασμένο Κογκρέσο), η τράπεζα βλέπει μια δύσκολη διαδρομή με τον πρόεδρο Τραμπ να είναι περισσότερο διχαστικός και απρόβλεπτος.

  Το αναμενόμενο δημοσιονομικό πακέτο θα είναι μικρότερο σε σχέση με το πακέτο που θα ψήφιζαν οι Δημοκρατικοί, οι φόροι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, θα υπάρξει κάποια περαιτέρω απορρύθμιση [του κανονιστικού πλαισίου] και η αβεβαιότητα στην εξωτερική και εμπορική πολιτική θα συνεχιστεί. Ο κίνδυνος τέλος για έναν εμπορικό πόλεμο με την Ε.Ε. θα είναι μεγαλύτερος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ