Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2020 18:56

  Εκλογές ΗΠΑ: Η πόλωση της κοινωνίας και ο διχασμός της ελίτ θα συνεχιστούν, λένε Ρώσοι εμπειρογνώμονες

  Αρνείται η Ρωσία τους ισχυρισμούς ΗΠΑ-Βρετανίας ότι δραστηριοποιείται στρατιωτικά στο Διάστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Κρεμλίνο αλλά και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός στις εκλογές αυτές. Και ενώ το Κρεμλίνο φαίνεται να παρακολουθεί σιωπηλά την έκβαση των αμερικανικών εκλογών περιμένοντας την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού, Ρώσοι εμπειρογνώμονες διατυπώνουν ενστάσεις ως προς την πολιτική του προέδρου Τραμπ στο ζητήματα των εξοπλισμών, εκτιμώντας παράλληλα ότι η πόλωση στην αμερικανική κοινωνία όπως και ο διχασμός της ελίτ θα συνεχισθεί, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, όπως και ότι οι εκλογές αυτές δεν προκαλούν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

  Ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και ακαδημαϊκός Αντρέι Κοκόσιν θεωρεί ότι η σημερινή πολιτική του προέδρου Τραμπ "δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της στρατηγικής σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας", όπως και ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν θα άρουν την ένταση στα ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αντίθετα το ζήτημα αυτό θα παραμείνει καθοριστικό στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λέει ο Κοκόσιν.

  Ο ίδιος επισημαίνει ότι εμπειρογνώμονες με κύρος στον τομέα των εξοπλισμών "θεωρούν ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που αποκτά επικίνδυνο χαρακτήρα" και προσθέτει ότι τα σημερινά σοβαρά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας τα έχει προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση Τραμπ η οποία έκανε "τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική κυβέρνηση για να καταστρέψει το υπάρχον καθεστώς συνθηκών στον τομέα του περιορισμού και της μείωσης των εξοπλισμών αλλά και του ελέγχου των εξοπλισμών".

  Δεδομένου ότι "το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας", "για μας το ζήτημα κλειδί είναι πως θα συμπεριφερθεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση στα ζωτικής σημασίας αυτά ζητήματα" καθώς όπως λέει "από το σύστημα των συνθηκών και συμφωνιών που έχει οικοδομηθεί επί δεκαετίες δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα".

  Ο Κοκόσιν θεωρεί επίσης, ότι όποιος και αν είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών δεν θα υπάρξουν κάποιες θετικές αλλαγές στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. "Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, αναφορικά με τη Ρωσία , η έκβαση των εκλογών σε σημαντικό βαθμό δεν προκαλεί ιδιαίτερη αισιοδοξία".

  Ο Αλεξάντρ Ντίνκιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων θεωρεί ότι η πόλωση της κοινωνίας και ο διχασμός της αμερικανικής ελίτ θα παραμείνουν και την επόμενη δεκαετία ανεξάρτητα από την έκβαση των προεδρικών εκλογών.

  "Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση η πόλωση της κοινωνίας και ο διχασμός της ελίτ θα παραμείνουν. Τέτοιο κράμα εθνικισμού, απομονωτισμού, συντηρητικού λαϊκισμού που σχετίζεται με την έλευση του Τραμπ, θα παραμείνει στις ΗΠΑ για δέκα ακόμη χρόνια", δήλωσε ο Ντίνκιν.

  Σύμφωνα με τους πολιτειολόγους, είπε ο Ντίνκιν, όταν στην χώρα όλα βαίνουν καλώς, η συμμετοχή είναι χαμηλή, ενώ όταν η χώρα βρίσκεται σε κρίση, η συμμετοχή είναι μεγάλη και στις ΗΠΑ παρατηρείται υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο επιβεβαιώνει ότι "η χώρα βρίσκεται σε κρίση, σε μια σοβαρή κρίση και μάλιστα σε μια ακολουθία κρίσεων".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ