Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2020 18:18

  Ποια δύο σενάρια για τις εκλογές των ΗΠΑ στοιχειώνουν τις αγορές παγκοσμίως

  Ποια δύο σενάρια για τις εκλογές των ΗΠΑ στοιχειώνουν τις αγορές παγκοσμίως
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Λίγο προτού ξεκινήσει το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών, δύο πιθανά αποτελέσματα ήταν αυτά που ανησυχούσαν τους επενδυτές: ένα αμφισβητούμενο αποτέλεσμα ή μια προεδρία Biden με τη Γερουσία να ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους.

  Τώρα, και τα δύο σενάρια μοιάζουν περισσότερο πιθανά από ό,τι πριν από 24 ώρες, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

  Ο πρόεδρος Donald Trump λανθασμένα ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή και προειδοποίησε ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει καθώς τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι αμφίρροπα σε πολλές σημαντικές πολιτείες.

  Η μεταβλητότητα σε όλα τα assets ανανέωσε τους φόβους για παρατεταμένη σύγκρουση μετά τις εκλογές.

  "Το σημείο καμπής για τις αγορές θα είναι εάν η κυβέρνηση –είτε του Biden είτε του Trump- είναι διαχωρισμένη", εκτιμά ο Peter McCallum της Mizuho International στο Λονδίνο. "Όπως έχουν τα πράγματα, αυτό είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα".

  Η Γερουσία, η οποία θεωρούνταν από πολλούς ότι θα περνούσε στην ηγεσία των Δημοκρατικών, έδειξε να κινείται προς τους Ρεπουμπλικάνους στη διάρκεια της νύχτας, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να παραμείνει στα χέρια των Δημοκρατικών.

  Η κύρια ανησυχία γύρω από μια διαιρεμένη κυβέρνηση: οι αγορές ήλπιζαν για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης το οποίο θα είναι λιγότερο πιθανό εάν οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν.

  "Με τους Ρεπουμπλικάνους να παραμένουν στη Γερουσία, θα αποτελέσει έκπληξη εάν δούμε ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στις αρχές του επομένου έτους, μεγαλύτερο των 500 δισ. δολαρίων, πολύ μικρότερο από τα 2 τρισ. δολάρια που αναμέναμε σε περίπτωση νίκης των Δημοκρατικών", δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics στη Νέα Υόρκη.

  "Ένας πρόεδρος των Δημοκρατικών, με μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία πιθανότατα θα υποχρεωνόταν σε δημοσιονομική σύσφιξη που δεν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανάπτυξη", ανέφερε ο Sebastien GAly, της Nordea Investment.

  Η ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τους διαχειριστές κεφαλαίων –να μην υπάρξει αποτέλεσμα για εβδομάδες- επίσης δεν φαίνεται υπερβολική στο τρέχον σενάριο. Οι επενδυτές ανέμεναν προσφάτως ότι η μεταβλητότητα θα μειωθεί αμέσως μετά από τις εκλογές.

  "Τα αποτελέσματα είναι αρκετά κοντά ώστε να μπορούν να αμφισβητηθούν", εξηγεί η Elsa Lignos της RBC Capital Markets. "Ο φόβος ενός αμφιλεγόμενου αποτελέσματος δεν έχει πραγματικά υλοποιηθεί, αλλά δυστυχώς μοιάζει περισσότερο πιθανό την επόμενη ημέρα".

  Χωρίς το "γαλάζιο κύμα" των Δημοκρατικών, η μεταβλητότητα θα παραμείνει πιθανότατα υψηλή.

  "Οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί οι εκλογές να επικεντρωθούν πλέον σε μια πολιτεία (ιδιαίτερα αφότου ο Biden κέρδισε την Αριζόνα σύμφωνα με το FOX), κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα το αποτέλεσμα να οδηγήσει σε διαμάχη στα δικαστήρια", ανέφερε ο Charlie McElligott της Nomura Securities.

  Ο ίδιος τονίζει πρόκειται να επικρατήσει μεγάλη μεταβλητότητα.

  Ωστόσο, όσοι έχουν bull θέση για τις μετοχές, μπορούν να βρουν "τροφή" σε αυτό το σενάριο. Όπως αναφέρει ο Kelvin Tay, το νομοθετικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον θα απέτρεπε σημαντικές αλλαγές στη φορολογία και θα υποστήριζε την αύξηση των εταιρικών κερδών.

  "Θα παραμείνω θετικός για τις μετοχές εξαιτίας των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα, των αρνητικών πραγματικών αποδόσεων και επειδή η οικονομία ανακάμπτει", σχολιάζει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ