Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Νοε-2020 16:27

  Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ένα σημαντικό βήμα στη διένεξή της με τη Βόρεια Μακεδονία

  Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ένα σημαντικό βήμα στη διένεξή της με τη Βόρεια Μακεδονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα ανακοίνωσε σήμερα "ένα σημαντικό βήμα" σε ό,τι αφορά τις ιστορικές διαφορές ανάμεσα στη Σόφια και στα Σκόπια, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  "Κάναμε ένα σημαντικό βήμα (…) αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο να πούμε ‘ναι’", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας τη Γερμανία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

  Η γερμανική προεδρία της ΕΕ προβλέπει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία με την έγκριση στις 10 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ μιας συμφωνίας-πλαίσιο.

  Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας στην προσπάθεια να αποσπάσει το πράσινο φως της Βουλγαρίας, μέλους της ΕΕ από το 2007.

  "Έχουμε ακόμη πιθανότητες (…) αν και δεν μένει πολύς χρόνος, όμως η γερμανική προεδρία είναι πολύ δεσμευμένη", δήλωσε η Ζαχάριεβα.

  Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία συμμετέχει το εθνικιστικό κόμμα VMRO, σκλήρυνε τελευταία τους τόνους, προσάπτοντας στα Σκόπια μια επιφυλακτικότητα για την επίλυση των ιστορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και ότι διεκδικούν την ύπαρξη μειονότητας στη Βουλγαρία.

  Η Ζαχάριεβα διευκρίνισε πως αναμένει από τα Σκόπια "μια δήλωση μη υποστήριξης από τους δημόσιους θεσμούς [της χώρας] των αξιώσεων (για ύπαρξη) μιας μειονότητας".

  Η Σόφια θεωρεί πως ο σλάβικος πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρικής καταγωγής.

  Πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1992, η Βουλγαρία είχε υποστηρίξει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν τα Σκόπια και η Αθήνα για την ονομασία "Βόρεια Μακεδονία", που επέτρεψε στο κράτος αυτό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάρτιο.

  Η Βουλγαρία διαμαρτύρεται εξάλλου εναντίον της "γλώσσας του μίσους" στα σχολικά εγχειρίδια και στα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ