Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Νοε-2020 08:46

  Τουρκία: Στα επόμενα βήματα η αποστολή γεωτρύπανου σε ελληνική θαλάσσια περιοχή

  Τουρκία: Στα επόμενα βήματα η αποστολή γεωτρύπανου σε ελληνική θαλάσσια περιοχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο τουρκικός σχεδιασμός για εξάπλωση της "Γαλάζιας Πατρίδας" προχωρά έχοντας ως βασικό εργαλείο τον αιφνιδιασμό, ενώ ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις εδραίωσης της παρουσίας της κατοχικής δύναμης, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος". Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων με στόχο να καθορίσει την ατζέντα μελλοντικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. 

  Σε ό,τι αφορά τις δράσεις της Άγκυρας στην ελληνική θαλάσσια περιοχή, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή γεωτρύπανου. Μια τέτοια κίνηση, μάλλον δεν αναμένεται σύντομα, καθώς είναι σαφές πως θα συνιστά κορύφωση των προκλήσεων και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο. Αξιοσημείωτο πάντως το γεγονός ότι προ δεκαημέρου η κατοχική δύναμη προχώρησε μονομερώς και παράνομα, στην επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσης.

  Με βάση τουρκικό χάρτη, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι καλύπτει μια περιοχή που αρχίζει από το Αιγαίο, περιλαμβάνει "τα όρια" του τουρκολιβυκού μνημονίου και τη μέση γραμμή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Η επέκταση της περιοχής ευθύνης σε ό,τι αφορά την Κύπρο περνά "κάθετα" από την Πάφο μέχρι και νοτίως σχεδόν τη Λεμεσό, ενώ το FIR διχοτομείται. Είναι ξεκάθαρη η διασύνδεση της ενέργειας αυτής με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, που διενεργεί η κατοχική Τουρκία στις περιοχές της Κύπρου και της Ελλάδος. Αθήνα και Λευκωσία αντιδρούν στο νέο αυτό τετελεσμένο, που επιχειρεί να επιβάλει η κατοχική Τουρκία. 

  Κι όλα αυτά, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μια νέα διαδικασία και συζήτηση από μηδενική βάση και όλα τα θέματα να βρίσκονται στο τραπέζι. Δηλαδή, συνομοσπονδία, δύο κράτη, ομοσπονδία.

  Πηγή: philenews.com

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ