Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Οκτ-2020 08:42

  Η Chobani αυξάνει τους μισθούς

  Η Chobani αυξάνει τους μισθούς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω του ωρομισθίου που δίνει στους εργαζόμενούς της από το πρώτο τρίμηνο του 2021 προχωρά η γαλακτοβιομηχανία Chobani, ο βασικός ανταγωνιστής της ΦΑΓΕ, στην παγκόσμια αγορά του greek style yogurt. 

  Η Chobani LLC, ιδρυτής της οποίας είναι ο Τούρκος κουρδικής καταγωγής Hamdi Ulukaya, ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες πως το αρχικό ωρομίσθιο της εταιρείας θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 15 δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από το ελάχιστο ομοσπονδιακό ωρομίσθιο το οποίο είναι 7,25 δολάρια. 

  Ως αποτέλεσμα αυτής της αναπροσαρμογής προς τα πάνω, το μέσο ωριαίο ποσό που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοί της στα εργοστάσια παραγωγής της στο South Edmeston, στη NY και στο Twin Falls, στο Αϊντάχο, θα είναι περίπου 19 δολάρια την ώρα. Οι ωρομίσθιοι υπάλληλοί της στη Νέα Υόρκη, και αυτοί που εργάζονται στο Chobani Café στο Μανχάταν, θα λαμβάνουν 18 δολάρια την ώρα, ενώ ο αρχικός ωριαίος μισθός της εταιρείας θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα. Σήμερα, περίπου το 70% των υπαλλήλων της Chobani είναι ωρομίσθιοι.

  H Chobani είναι ο βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά του greek style yogurt, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Έχει εισέλθει και στην κατηγορία των φυτικών προϊόντων. Πέρυσι εμφάνισε ανάπτυξη πωλήσεων κοντά στο 10% ενώ εν μέσω της πανδημίας και συγκεκριμένα το πρώτο πεντάμηνο οι πωλήσεις της, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, είχαν αυξηθεί κατά 48%. 

  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τον Hamdi Ulukaya που είχε αγοράσει ένα εργοστάσιο στην πόλη South Edmeston της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε την παραγωγή γιαουρτιού το 2007. Τον Νοέμβριο του 2011, επεκτάθηκε στη Βικτώρια της Αυστραλίας μέσω της εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Bead Foods ενώ επένδυσε 30 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει την εγκατάσταση. Το 2012, εγκαινίασε το δεύτερο εργοστάσιό της στο Twin Falls, όπου, δημιούργησε περίπου 7.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή μειώθηκαν από 6,3% σε 2,4%, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Το 2013 η εταιρεία εξαναγκάστηκε να αλλάξει τη σήμανση του γιαουρτιού που πουλούσε στην Αγγλία και την Ουαλία, σε greek style yogurt από ελληνικό γιαούρτι. Σχετική απόφαση έλαβε το δικαστήριο μετά την προσφυγή της ΦΑΓΕ, από την οποία όπως υποστήριξε η πρώην σύζυγος του Ayse Giray, και μετέδωσαν τον Απρίλιο του 2014 αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. έκλεψε τη συνταγή της δωροδοκώντας πρώην υπάλληλο της ελληνικής εταιρείας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ