Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Οκτ-2020 21:01

  Απομακρύνεται πέραν της 1ης/1/2021 η προσδοκία διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η σφοδρότητα με την οποία αναπτύσσεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη και οι συνέπειες που αυτό θα έχει στην ευρωοικονομία, αυξάνει κατακόρυφα τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), όσον αφορά στην επαναφορά της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες.

  Η απαγόρευση πληρωμής μερισμάτων από τις τράπεζες έχει ανασταλεί – προκειμένου να προστατευθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών – από την άνοιξη και σχεδόν ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) από την ΕΚΤ.

  Η ημερομηνία επιστροφής του δικαιώματος πληρωμής μερισμάτων είναι η 1/1/2021 σύμφωνα με την απόφαση του Μαρτίου. Αλλά ήδη στο εσωτερικό της ΕΚΤ, αμφισβητείται πλέον η δυνατότητα να εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή εξ αιτίας της σφοδρότητας με την οποία επανέρχονται οι πιέσεις από την υποτροπή της πανδημίας.

  Οι πρώτες "φήμες" είδαν το φως της δημοσιότητας στον γερμανικό οικονομικό τύπο, αλλά και στα μεγάλα οικονομικά διαδικτυακά πρακτορεία (Bloomberg).

  Ήδη όμως οι "φήμες" έχουν μετατραπεί σε πληροφορίες και μάλιστα τόσο αξιόπιστες ώστε να υποχρεωθεί ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία να προβεί σε δηλώσεις που σαφώς επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

  Ένα προβληματισμό τόσο ισχυρό ώστε να συνδέεται με εκτιμήσεις περαιτέρω επέκτασης του PEPP τόσο σε όγκο διαθέσιμων κεφαλαίων όσο και σε διάρκεια. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, εκτός απροόπτου – να γίνει δηλαδή κάτι ακόμα νωρίτερα – στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα κινηθεί σε δύο επίπεδα.

  Θα αυξήσει το PEPP κατά 500 δισ. ευρώ και θα επεκτείνει την διάρκειά του μέχρι και τα τέλη του 2021, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει την εντολή προστασίας των κεφαλαίων των τραπεζών με την παράταση απαγόρευσης απόδοσης μερισμάτων από την 1/1/2021 σε 1/7/2021.  

  Το πρόβλημα βέβαια για την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είναι ότι η επέκταση αυτής της απαγόρευσης εφ' όσον επιβεβαιωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, αυξάνει την πίεση στο τραπεζικό σύστημα "χρηματιστηριακά" καθώς αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις "απόσυρσης" θεσμικών και μη επενδυτών από το μετοχικό τους κεφάλαιο με συνέπειες στην κεφαλαιοποίησή τους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ισχυρά τραπεζικά λόμπι ιδιαίτερα από πλευρά τραπεζικών ομίλων της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης ασκούν ισχυρές πιέσεις στη Φρανκφούρτη για να μη προχωρήσει σε ανανέωση της απαγόρευσης απόδοσης μερισμάτων. Οι πιέσεις – όπως ακούγεται - είναι τόσο ισχυρές ώστε η κα Λαγκάρντ έχει ανοίξει κύκλο επαφών και συζητήσεων με στόχο να βρει μία διέξοδο στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.
  Μία εξ αυτών, η οποία όμως ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, είναι να επιτραπεί η πληρωμή μερισμάτων μόνων σε τραπεζικούς Ομίλους των οποίων η κεφαλαιακή επάρκεια είναι τόσο μεγάλη που να μη δημιουργεί κινδύνους... Σε κάθε περίπτωση οι "ζυμώσεις” θα συνεχισθούν και θα ενταθούν πολύ περισσότερο μέχρι τις 10/12. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ