Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Οκτ-2020 18:37

  NASA: Επιβεβαίωσε την ύπαρξη νερού στη Σελήνη

  NASA: Επιβεβαίωσε την ύπαρξη νερού στη Σελήνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:20

  Η NASA ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάφερε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη νερού στην πλευρά της Σελήνης που βλέπει ο Ήλιος για πρώτη φορά. Η ανακάλυψη έγινε χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο εναέριο παρατηρητήριο στον κόσμο, το "SOFIA Telescope".

  Την ανακοίνωση έκανε ο διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, στο λογαριασμό του στο Twitter.

  "Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε [το νερό], αλλά το να μάθουμε περισσότερα για το νερό στη Σελήνη αποτελεί 'κλειδί' για τα εξερευνητικά μας σχέδια 'Artemis'", πρόσθεσε.

  Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "Artemis" η NASA σχεδιάζει να στείλει την πρώτη γυναίκα και έναν άνδρα στη Σελήνη έως το 2024.

   

   

  Το νερό εντοπίστηκε στον κρατήρα Clavius, έναν μεγάλο κρατήρα στο νότιο ημισφαίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατήρας είναι ορατός από την Γη.

  H NASA εκτιμά ότι το νερό ενδεχομένως να βρέθηκε εκεί από μικρές συγκρούσεις μετεωριτών ή να διαμορφώθηκε από την αλληλεπίδραση σωματιδίων υψηλής ενέργειας από τον ήλιο.

  Τα  τελευταία ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση ότι το νερό δεν περιορίζεται στην παγωμένη πλευρά του φεγγαρίου που δεν βλέπει ο Ήλιος και ενδεχομένως να βρίσκεται σε διαφορετικές περιοχές στην επιφάνεια της Σελήνης.

  "Είχαμε ενδείξεις ότι H2O - το γνωστό μας νερό – ενδεχομένως να βρίσκεται στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης", δήλωσε ο Paul Hertz, διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής στη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών στα κεντρικά της NASA, στην Ουάσινγκτον. "Τώρα ξέρουμε ότι είναι εκεί. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί πρόκληση για ότι γνωρίζουμε για την επιφάνεια της Σελήνης και θέτει σημαντικά ερωτήματα για τους πόρους που σχετίζονται με την εξερεύνηση του διαστήματος".

  Τα τελευταία στοιχεία της NASA από τον κρατήρα αποκάλυψαν ότι υπάρχει συγκέντρωση νερού της τάξης των 100 με 412 μερών ανά εκατομμύριο παγιδευμένα σε ένα κυβικό μέτρο στο έδαφος της επιφάνειας. Συγκριτικά, η έρημος Σάχαρα έχει 100 φορές το νερό που εντόπισε το SOFIA στο έδαφος της Σελήνης.

  Παρά τα μικρά αυτά μεγέθη, η ανακάλυψη θέτει νέα ερωτήματα για το πώς το νερό δημιουργείται και πώς διατηρείται στο σκληρό, χωρίς αέρα, περιβάλλον της Σελήνης.

  "Χωρίς την ύπαρξη ατμόσφαιρας, το νερό στη φωτεινή πλευρά της Σελήνης θα έπρεπε να χάνεται στο διάστημα", ανέφερε η Casey Honniball, μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Goddard Space Flight Center της  NASA. "Ωστόσο το βλέπουμε. Κάτι δημιουργεί το νερό και κάτι πρέπει να το παγιδεύει εκεί πέρα", πρόσθεσε.

  Ένα μοναδικό τηλεσκόπιο

  Το SOFIA Telescope προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο να κοιτά κανείς τη Σελήνη.

  Πετώντας σε υψόμετρο έως 45.000 ποδιών, το τροποποιημένο Boeing 747SP με το τηλεσκόπιο διαμέτρου 106 ιντσών, φτάνει πάνω από το 99% των υδρατμών στην ατμόσφαιρα της Γης προκειμένου να έχει μια πιο καθαρή εικόνα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ