Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Οκτ-2020 17:45

  Υφυπ. Εξωτερικών Βρετανίας: Στηρίζουμε "σθεναρά" τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια

  Υφυπ. Εξωτερικών Βρετανίας: Στηρίζουμε "σθεναρά" τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το θέμα των Βαρωσίων, ιδιαίτερα τα 550 (1984) και 789 (1992)", δήλωσε η Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γουέντι Μόρτον, σε απάντηση προς ερωτήσεις της φιλοκύπριας βουλευτή βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, σύμφωνα με το philenews.com.

  Η Συντηρητική βουλευτής είχε υποβάλει εγγράφως μέσω κοινοβουλευτικής διαδικασίας ερωτήματα προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ για το κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε παραστάσεις προς την τουρκική πλευρά και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για το παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, καθώς και γενικότερα προς τον Τούρκο ομόλογό του για την ανάγκη συμμόρφωσης με τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.

  "Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι ανήσυχο για την ανακοίνωση στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της παραλίας εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και το επακόλουθο άνοιγμα αυτής της παραλίας στις 8 Οκτωβρίου", αναφέρει στην απάντησή της η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Υφυπουργός.

  Προσθέτει πως "έχουμε προβεί σε παραστάσεις προς την Τουρκία μέσω της πρεσβείας μας στην Άγκυρα τόσο πριν όσο και μετά από την ανακοίνωση. Αυτές έχουν ενισχυθεί από συζητήσεις με τον Τούρκο αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο".

  Εκφράζοντας τη σθεναρή στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στα σχετικά με την Αμμόχωστο ψηφίσματα, η κ. Μόρτον αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε τη διεξαγωγή κεκλεισμένων διαβουλεύσεων για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 Οκτωβρίου.

  Συμπληρώνει ότι το Λονδίνο υποστηρίζει τη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαίωνε τη στήριξη του Συμβουλίου στα σχετικά ψηφίσματα και εξέφραζε βαθιά ανησυχία για την ανακοίνωση περί Βαρωσίων.

  "Το θέμα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού ως επείγον ζήτημα. Στις 19 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και τόνισε τη σπουδαιότητα επανέναρξης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού", καταλήγει η απάντηση της κ. Μόρτον στην κ. Βίλιερς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ