Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Οκτ-2020 17:42

  Σερβία: Ο πρώην ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς εξελέγη πρόεδρος της Βουλής

  Σερβία: Ο πρώην ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς εξελέγη πρόεδρος της Βουλής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου στη Σερβία και για πρώτη φορά σήμερα συνεδρίασε η Βουλή στη νέα της σύνθεση. Την πρώτη συνεδρίαση απασχόλησε η εκλογή του προέδρου του σώματος, των αντιπροέδρων και των μελών του προεδρείου. Στη θέση του προέδρου εξελέγη ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Επί συνόλου 250 βουλευτών, που απαρτίζουν τη Βουλή, 225 βουλευτές υπερψήφισαν την εκλογή Ντάτσιτς.

  Το έργο του Ντάτσιτς στη νέα Βουλή δεν αναμένεται να είναι δύσκολο με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει αντιπολίτευση. Παρ' όλ' αυτά σημαντικά θέματα θα βρεθούν στην ημερησία διάταξη σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου και ίσως και η συνταγματική αναθεώρηση.

  Η θητεία αυτής της Βουλής, όπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια μέχρι τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 2022. Στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, στην ημερήσια διάταξη θα βρεθεί η εκλογή της νέας κυβέρνησης. Έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή η συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό την Άνα Μπρνάμπιτς η οποία και σήμερα κατέχει αυτό το αξίωμα.

  Από τις 250 έδρες που συνθέτουν τη Βουλή της Σερβίας, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) καταλαμβάνει 188 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) 32 και η Σερβική Πατριωτική Ένωση(SPAS) 11 έδρες. Με 19 βουλευτές εκπροσωπούνται οι εθνικές μειονότητες.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ