Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Οκτ-2020 19:43

  Νορβηγία: Υπέγραψε προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία

  Νορβηγία: Υπέγραψε προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Νορβηγία και η Βρετανία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες του Brexit μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εμπορίου.

  Το Λονδίνο έχει αρνηθεί πάντως να συνάψει κάποια προσωρινή συμφωνία αυτού του είδους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, ωστόσο ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και η Βρετανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της.

  Η Βρετανία φιλοδοξεί να υπογράψει πριν από τα τέλη του έτους νέες εμπορικές συμφωνίες με τις ΕΕ, μολονότι οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, αλλά και με τους άλλους εταίρους της, κυρίως με τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα ισχύσουν οι κανόνες που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν υψηλούς τελωνειακούς δασμούς.

  Η Νορβηγία διευκρίνισε ότι η προσωρινή συμφωνία "βασίζεται στη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν" οι δύο χώρες τον Απρίλιο του 2019 για την περίπτωση ενός "σκληρού" Brexit. "Είναι σημαντικό ο επιχειρηματικός κόσμος να γνωρίζει ότι πρόκειται για μια περιορισμένη συμφωνία, όσον αφορά τη διάρκεια και το εύρος της", υπογράμμισε το Όσλο.

  Αυτή η προσωρινή λύση κρίθηκε αναγκαία επειδή, όπως θεωρεί η Νορβηγία, δεν είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί μια νέα, πλήρης εμπορική συμφωνία μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δύο χώρες είχαν καταλήξει και σε μια άλλη συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα αλιείας, ένα από τα κυριότερα σημεία διαφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στις δικές τους διαπραγματεύσεις.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων