Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 16:12

  Κύπρος: Ελαφρώς βαθύτερη η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020

  Κύπρος: Ελαφρώς βαθύτερη η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ελαφρώς μεγαλύτερο ήταν το κτύπημα της Covid-19 στην κυπριακή οικονομία το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το κυπριακό ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ρυθμό 12,2% σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που επικαλείται ο ιστότοπος philenews.com.

  Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καλύπτει την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, δηλαδή εμπεριείχε ένα μήνα πλήρους lockdown. Στην προκαταρκτική της εκτίμηση, η Cystat κατέγραψε συρρίκνωση 11,9%

  Βάσει εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων η συρρίκνωση το β’ τρίμηνο του έτους ανήλθε σε -12,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2020, έναντι -11,6% που ήταν αρχική εκτίμηση, ενώ σε ετήσια βάση (β’ τρίμηνο 2019), η συρρίκνωση ήταν -12,3% σε σύγκριση με 11,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

  Μεγαλύτερη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

  Αντίθετα, το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω φτάνοντας στο 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι 0,9%, που ήταν στην αρχική εκτίμηση. Κατ’ επέκταση σε όρους προσαρμοσμένων για τις εποχικές διακυμάνσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο -1,0% έναντι -1,3%.  Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,8%.

  Έτσι με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο, το κυπριακό ΑΕΠ παρουσίασε ρυθμό συρρίκνωσης 11,1%. Υπενθυμίζεται πως σε νεότερη εκτίμησή του, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πως το κυπριακό ΑΕΠ το 2020 θα παρουσιάσει συρρίκνωση μικρότερη του 5,5% έναντι 7%, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ