Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 13:13

  Κιργιστάν: Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο κατευθύνεται η χώρα

  Κιργιστάν: Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο κατευθύνεται η χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ασκών προσωρινά χρέη προέδρου στο Κιργιστάν Σαντίρ Ζαπάροφ και ο παραιτηθείς προκάτοχός του στη θέση αυτή Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ απευθύνθηκαν σήμερα στο κοινοβούλιο για να προτείνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο και να δοθεί τέλος στο πολιτικό χάος στην χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας.

  Το Κιργιστάν βυθίστηκε σε μεγάλη κρίση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Η νίκη σε αυτές κομμάτων που πρόσκεινταν στον πρώην πρόεδρο της χώρας πυροδότησαν ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο και προκάλεσαν τον τραυματισμό 1.200.

  Τα αποτελέσματα των εκλογών αμφισβητήθηκαν λόγω των υποψιών για την εξαγορά ψήφων και ακυρώθηκαν λίγες μέρες μετά τις εκλογές, αλλά αυτό δεν έφερε σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, εξωθώντας αντιθέτως σε παραίτηση τον πρόεδρο Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

  "Αποφάσισα να εγκαταλείψω τον προεδρικό θώκο για να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην χώρα και να εμποδιστεί η διαίρεση της κοινωνίας", δήλωσε σήμερα ο Ζεενμπέκοφ στο κοινοβούλιο, ευχόμενος καλή επιτυχία στον διάδοχό του.

  Αυτός είναι ο τρίτος πρόεδρος που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη θέση του έπειτα από ένα λαϊκό κίνημα στην χώρα αυτή μετά την ανεξαρτησία της το 1991 από την Σοβιετική Ένωση.

  Ο Ζαπάροφ, ο οποίος ανέλαβε χρέη προέδρου μετά την παραίτηση του Ζεενμπέκοφ, χαιρέτισε αυτήν την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας και δεσμεύτηκε για νέες βουλευτικές εκλογές, πιθανώς στα τέλη Δεκεμβρίου.

  "Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διατηρήσω την εξωτερική πολιτική" του Κιργιστάν, διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην Ρωσία, στην οποία πρόσκειται ο Ζαπάροφ.

  Αυτός βρισκόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα στη φυλακή, όπου εξέτιε μακρά ποινή για την απαγωγή ενός περιφερειακού κυβερνήτη το 2013. Ο Ζαπάροφ απελευθερώθηκε από υποστηρικτές του και επωφελούμενος του χάους διορίστηκε καταρχάς πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια εξασφάλισε την προεδρία.

  Η κατάσταση αυτή δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Κιργιστάν, υπογράμμισε ο βουλευτής Ομουρμπέκ Τεκεμπάγιεφ. "Ο λαός περιμένει από σας να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων", πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή της χώρας, νέες βουλευτικές εκλογές μπορούν να διεξαχθούν στις 20 Δεκεμβρίου και πρόωρες προεδρικές εκλογές να διοργανωθούν για τις 17 Ιανουαρίου.

  Το Κιργιστάν, η πιο πλουραλιστική αλλά και η πιο ασταθής χώρα της κεντρικής Ασίας, έχει αντιμετωπίσει δύο εξεγέρσεις, μια το 2005 και μια το 2010. Δύο από τους πρώην προέδρους του βρίσκονται στην εξορία και ένας τρίτος, ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο προκάτοχος στον προεδρικό θώκο του Ζεενμπέκοφ, βρίσκεται στη φυλακή.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ