Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 16:48

  Αρχηγός της βρετανικής MI5: Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της "κινεζικής απειλής"

  Αρχηγός της βρετανικής MI5: Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της "κινεζικής απειλής"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών (που ασχολείται με το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου) MI5 δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας επιθυμούν να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των "κινεζικών δραστηριοτήτων" οι οποίες απειλούν την πνευματική ιδιοκτησία βρετανικών εταιρειών και πανεπιστημίων.

  Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νωρίτερα εντός του έτους, ο Ken McCallum ανέφερε ότι σκοπεύει να θέσει "με προσοχή" σε πρώτο πλάνο τους πόρους της MI5 για την αντιμετώπιση των "κεκαλυμμένων ενεργειών" της Κίνας εντός της Βρετανίας.

  Ανέφερε δε, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ότι επιθυμεί το Η.Β. να μπορεί να επεμβαίνει νωρίτερα όταν μια απειλή έρχεται στην επιφάνεια και αφορά τις εθνικές υποδομές, χωρίς η κυβέρνηση να αναγκάζεται να καταφεύγει εκ των υστέρων σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

  Ο McCallum προχώρησε στις σχετικές δηλώσεις καθώς η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον εισάγει στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο "Για την Εθνική Ασφάλεια και τις Επενδύσεις", το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα μέσα στον μήνα και καλύπτει τομείς που έχουν να κάνουν με την άμυνα και τις υποδομές στρατηγικής σημασίας, ενώ θα αφορά και την προστασία της ευαίσθητης πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Πηγές του Bloomberg σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα δώσει στους υπουργούς τη δυνατότητα, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου, να μπλοκάρουν επενδύσεις σε βρετανικές εταιρείες - ακόμη και όταν υπάρχει συνημμένη συμφωνία - εάν θεωρούν ότι εχθρικά κράτη αποκτούν πρόσβαση σε assets - κλειδιά για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

  "Το Η.Β. επιθυμεί συνεργασία με την Κίνα σε μεγάλα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ την ίδια ώρα θα κινηθεί ρωμαλέα προς αντιμετώπιση των κεκαλυμμένων εχθρικών δραστηριοτήτων, όταν τις συναντούμε", ανέφερε ο Βρετανός αξιωματούχος.

  Ο McCallum, ο οποίος ήταν μυστικός πράκτορας επί 24 χρόνια, είναι πλέον το δημόσιο πρόσωπο της MI5. Γεννημένος στη Γλασκώβη, είναι ο νεότερος γενικός διευθυντής που είχε ποτέ η υπηρεσία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ