Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 15:24

  ΕΕ: Απέχουμε ακόμη αρκετά από μια συμφωνία για το Brexit

  ΕΕ: Απέχουμε ακόμη αρκετά από μια συμφωνία για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, παραμένει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί για τη σύναψη συμφωνίας αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

  "Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε διάφορα θέματα, ωστόσο απομένει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να καλυφθεί… σε θέματα όπως η αλιεία, οι ίσοι όροι ανταγωνισμού και η διακυβέρνηση”, αναφέρουν αξιωματούχοι της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

  Το Brexit αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

  Τη θέση αυτή της ΕΕ, ότι δηλαδή η πρόοδος στις συνομιλίες "δεν επαρκή” για τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφει και το προσχέδιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters.

  Όπως αναφέρει επίσης το πρακτορείο, καθώς πλησιάζει η προθεσμία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και την ενιαία αγορά στις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής να συμφωνήσουν για εντατικοποίηση της προετοιμασίας τους για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται πάντως να ζητήσουν από τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, να εντείνει τις συνομιλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς διακυβεύεται μια εμπορική σχέση αξίας 1 τρισ. δολαρίων ετησίως.

  "Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου", δήλωσε ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι "Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κόστος. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Τα βασικά ζητήματα περιλαμβάνουν, ιδίως, τους ίσους όρους ανταγωνισμού, την αλιεία και τη διακυβέρνηση".

  Διαβάστε ακόμη:

  * Bloomberg - Brexit: Η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει τελικώς στις 15 Οκτωβρίου από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ