Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Οκτ-2020 11:17

  Γερμανία: Περικόπτουν τις προβλέψεις τους για το 2020 και 2021 τα οικονομικά ινστιτούτα

  Γερμανία: Περικόπτουν τις προβλέψεις τους για το 2020 και 2021 τα οικονομικά ινστιτούτα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία έχει αφήσει σημαντικά σημάδια στη γερμανική οικονομία και οι επιδράσεις της είναι πιο επίμονες από ό,τι είχε εκτιμηθεί την άνοιξη, τόνισε ο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo στην παρουσία των κοινών οικονομικών του προβλέψεων με άλλα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα.

  Στην φθινοπωρινή τους έκθεση, τα γερμανικά ινστιτούτα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τη γερμανική οικονομία σχεδόν κατά 1% για το 2020 και το 2021.

  Οι υποβαθμίσεις έρχονται ως αποτέλεσμα μιας πιο απαισιόδοξης αξιολόγησης της διαδικασίας ανάκαμψης, αναφέρει το report.

  Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 5,4% αυτό το έτος, περισσότερο από την πτώση 4,2% που αναμενόταν στις προηγούμενες κοινές εκτιμήσεις.

  Το 2021, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 4,7%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του 5,8% και 2,7% το 2022.

  "Αν και έχει ήδη ανακτηθεί ένα σημαντικό μέρος της πτώσης της παραγωγής που παρατηρήθηκε την άνοιξη, η υπόλοιπη διαδικασία ανάκτησης είναι το πιο δύσκολο μέρος, αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα", ανέφερε ο Stefan Kooths, επικεφαλής προβλέψεων στο Kiel Institute.

  Η ανάκαμψη συγκρατείται από εκείνους τους κλάδους που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένοι από την κοινωνική επαφή, όπως τα εστιατόρια και ο τουρισμός, οι δραστηριότητες εκδηλώσεων και η εναέρια κυκλοφορία.

  "Η δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει υπό πίεση για κάποιο διάστημα ακόμη, και θα "φτάσει" την υπόλοιπη οικονομία μόνο όταν τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας αρθούν, κάτι που δεν αναμένουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι", πρόσθεσε ο ίδιος.

  Οι επενδύσεις θα αργήσουν να ανακάμψουν διότι πολλές επιχειρήσεις έχουν δει τη θέση των ιδίων κεφαλαίων τους να επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα της κρίσης.

  Η ανάκαμψη αποδίδεται πρωτίστως στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί ιδιαίτερα στην πορεία της κρίσης, σύμφωνα με τα ινστιτούτα ερευνών.

  Το προ κρίσης επίπεδο της παραγωγής δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του 2021, με το ΑΕΠ να παραμένει 2,5% χαμηλότερα από το επίπεδο που διαμορφωνόταν πριν από την πανδημία.

  Προβλέπεται ακόμη ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 5,9% το 2020 και στο επόμενο έτος, και θα μειωθεί ελαφρώς στο 5,5% το 2022.

  Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται στα 183 δισ. ευρώ το 2020, ενώ το 2021 και το 2022 τα ελλείμματα θα παραμείνουν στα 118 και 92 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ