Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 19:48

  ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από τα think tanks να δημοσιοποιήσουν τις δωρεές από ξένες κυβερνήσεις

  ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά από τα think tanks να δημοσιοποιήσουν τις δωρεές από ξένες κυβερνήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα από πολλές αμερικανικές "Ομάδες προβληματισμού" να αποκαλύψουν τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν από ξένες κυβερνήσεις, κατηγορώντας την Κίνα και τη Ρωσία ότι εκμεταλλεύονται αυτά τα κέντρα μελετών "για να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ".

  "Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένες ξένες κυβερνήσεις, όπως εκείνες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσπαθούν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μέσω των λόμπι, των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και των ομάδων προβληματισμού", ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. "Ο μοναδικός ρόλος των ομάδων προβληματισμού στη διαχείριση των διεθνών υποθέσεων καθιστά πιο σημαντική από ποτέ τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους από το εξωτερικό", πρόσθεσε.

  Ο υπουργός Εξωτερικών ζητά επομένως αυτές οι "δεξαμενές σκέψης" οι οποίες επιθυμούν να συναλλάσσονται με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να δημοσιοποιήσουν εμφανώς στον ιστότοπό τους τα χρήματα που λαμβάνουν από ξένες κυβερνήσεις.

  Δεν πρόκειται για μια απαραίτητη προϋπόθεση, όμως οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εξετάζουν το βαθμό διαφάνειας της κάθε μη κυβερνητικής ομάδας προβληματισμού και το είδος της χρηματοδότησης που λαμβάνει για να αποφασίζουν αν θα έχουν κάποια σχέση μαζί της.

  Οι ομάδες προβληματισμού της Ουάσινγκτον συχνά δέχονται στους κόλπους τους Αμερικανούς διπλωμάτες όταν εκείνοι αποχωρούν από την κυβέρνηση, λόγω πολιτικών αλλαγών. Αναζητούν συνεχώς χρηματοδότηση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα στραφούν σε θεσμούς ή κυβερνήσεις για να την εξασφαλίσουν.

  Σύμφωνα με μια μελέτη μιας τέτοιας ομάδας που πρόσκειται στην αμερικανική Αριστερά, το Center for International Development, τα χρήματα προέρχονται κυρίως από χώρες συμμάχους των ΗΠΑ. Η Νορβηγία είναι ο σημαντικότερος ξένος δωρητής, έχοντας διαθέσει 27,7 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2014-18 σε 50 αμερικανικές ομάδες προβληματισμού και ακολουθεί, σε μικρή απόσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα χρήματα από τη Νορβηγία πήγαν κυρίως σε δύο οργανώσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη και το περιβάλλον.

  Μεταξύ των δωρητών είναι επίσης χώρες του Κόλπου και η Ταϊβάν.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ