Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 18:58

  ΔΝΤ: Τεστ ανθεκτικότητας για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα η πανδημία

  ΔΝΤ: Τεστ ανθεκτικότητας για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα η πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τεράστιες κρατικές δαπάνες και τα άλλα βήματα για την τόνωση των οικονομιών εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού αν και άμεσα δεν ενέχουν κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους δημιουργώντας προβλήματα, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.

  "Η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ ανθεκτικότητας για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα", αναφέρουν οι αναλυτές του Ταμείου στην Έκθεση για την Χρηματοοικονομική Σταθερότητα που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.

  Οι εταιρείες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά με χαμηλά επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την κρίση ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή αυτών των δανείων αργότερα, κάτι που θα αυξήσει τον κίνδυνο για μαζικές αθετήσεις πληρωμών, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Ταμείο στην έκθεση του.

  Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, προσθέτει.

  Ο αντίκτυπος ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα σοβαρός στην Ευρώπη, όπου οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλύπτουν πάνω από το μισό της οικονομικής παραγωγής και τα δύο τρίτα της απασχόλησης.

  Για τον τραπεζικό κλάδο, το Ταμείο σημειώνει ότι μετά την αναμόρφωση που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οι τράπεζες εισήλθαν στην τελευταία ύφεση με πιο ισχυρή κεφαλαιακή βάση και αποθέματα ρευστότητας. Ακόμα και έτσι, το τραπεζικό σύστημα σε ορισμένες χώρες ενδεχομένως να κινδυνεύει από "σημαντική έλλειψη κεφαλαίων" καθώς θα αυξάνονται οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυρών εν μέσω της κρίσης.

  Το ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν σε ισχύ τις επεκτατικές πολιτικές προκειμένου να διευκολύνουν την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύουν το κανονιστικό πλαίσιο και θα περιορίζουν την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων στο υφιστάμενο περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

  Το Ταμείο σημειώνει εξάλλου την αποσύνδεση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων με την κατάσταση της οικονομίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια και δρομολογούν νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 9,4% αυτό το έτος, ενώ καταγράφει ράλι 58% από τις 23 Μαρτίου, ενώ ο κινεζικός Shanghai Composite κερδίζει 10%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ