Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Οκτ-2020 15:50

  Αποδοκιμασία Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις και ξεκινήστε διερευνητικές

  Αποδοκιμασία Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις και ξεκινήστε διερευνητικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι "αποδοκιμάζουν" την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου να στείλει πλοίο για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και "σκόπιμα" περιπλέκει την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

  Η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

  Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια".

  Αυστηρό μήνυμα Μάας σε Τουρκία: Αφήστε τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και έντασης

  "Να βάλει τέλος στο παιχνίδι εναλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης" και "να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα", κάλεσε την Τουρκία από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα και στην Λευκωσία προκειμένου να διαβεβαιώσει τις δύο κυβερνήσεις για την αλληλεγγύη της Γερμανίας. Προειδοποίησε μάλιστα την Άγκυρα, ότι εάν πραγματοποιήσει όσα ανακοίνωσε με την τελευταία NAVTEX, αυτό θα αποτελούσε "μεγάλη οπισθοδρόμηση" στις σχέσεις της με την Ε.Ε.

  "Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι εταίροι μας στην ΕΕ. Γι' αυτό μεταβαίνω σήμερα στη Λευκωσία και στην Αθήνα, προκειμένου να διαβεβαιώσω τους ομολόγους μου για την πλήρη αλληλεγγύη μας, στο πλαίσιο και του τρέχοντος ρόλου μας ως προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.", ανέφερε ο κ. Μάας πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, τονίζοντας ότι "η γεωγραφία στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει" και η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου. "Γι' αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια συνετή σχέση γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Οι διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο μόνον αν επικρατεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα", συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, για να τονίσει: "Γι' αυτό και απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, το οποίο μόλις άνοιξε.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Έντονο φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου - Σουηδής ΥΠΕΞ για Κύπρο και Συρία

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ