Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Οκτ-2020 18:24

  Fitch: Αντίθετοι δρόμοι για Τραμπ και Μπάιντεν στην ανάσχεση της κρίσης

  Fitch Ratings Ελλάδα αξιολόγηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για δύο πιθανά σενάρια μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κάνει λόγο η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Το πρώτο είναι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, με τον πρόεδρο Τραμπ να πετυχαίνει την επανεκλογή του και τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία: αυτό θα σηματοδοτούσε τη συνέχιση των μέτρων απορρύθμισης και των λαϊκίστικων μέτρων, αναφέρει ο οίκος.

  Αντίθετα, η νίκη του Δημοκρατικού Τζό Μπάιντεν σε συνδυασμό με την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία αναμένεται να οδηγήσει σε επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα για να καταπολεμηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας, καθώς και σε σύσφιξη του ρυθμιστικού πλαισίου σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

  Η Fitch αναμένει οι Δημοκρατικοί να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και στα δύο σενάρια.

  Αναφέρει ακόμα ότι οι άμεσες προσπάθειες της νέας διακυβέρνησης θα εστιάσουν στην απόκριση της συνεχιζόμενης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αν και οι στρατηγικές για το που και πώς θα διοχετευτεί η βοήθεια είναι τελείως διαφορετικές.

  Μεταξύ των βασικών τομέων πολιτικής όπου οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κομμάτων κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά είναι η δημοσιονομική τόνωση και η αναμόρφωση των επιδομάτων, η φορολογία, το ρυθμιστικό περιβάλλον, η εξωτερική πολιτική, το εμπόριο, ο κλάδος της υγείας και οι υποδομές.

  Για παράδειγμα, αναφέρει ο οίκος, μία νίκη του προέδρου Τραμπ πιθανότατα θα σημαίνει ένα μικρότερο πακέτο τόνωσης το οποίο θα περιέχει περιορισμένους πόρους για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, με στοχευμένες δράσεις για το εισόδημα και τη βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις.

  Μία νίκη του Μπάιντεν, αναμένεται να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης με πρόσθετα μέτρα να ακολουθούν για την ενίσχυση της πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε άλλα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης.

  Το εύρος και το μέγεθος των πρόσθετων πακέτων τόνωσης θα επηρεάσει σημαντικούς τομείς της οικονομίας μεταξύ των οποίων, τα δημόσια οικονομικά, η υγειονομική περίθαλψη, η αγορά ακινήτων, τα φοιτητικά δάνεια και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, σημειώνει ο οίκος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ