Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 15:39

  Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις αλλαγές στα στοιχεία του προϋπολογισμού

  Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις αλλαγές στα στοιχεία του προϋπολογισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια νομική τροποποίηση για το πώς η κυβέρνηση γνωστοποιεί τις δαπάνες του προϋπολογισμού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποκρύψει κάποιες δαπάνες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με μεγάλα έργα υποδομών, μεταδίδει το Bloomberg.

  Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν και εγκρίθηκε χθες Τετάρτη από επιτροπή του κοινοβουλίου, προβλέπει λιγότερο λεπτομερείς διαδικασίες για την περιγραφή των κυβερνητικών δαπανών, καταργώντας τα στοιχεία για την κατανομή των δαπανών από κάποια έγγραφα του προϋπολογισμού. 

  Ο βουλευτής Bulent Kusoglu του αντιπολιτευτικού CHP είναι μεταξύ αυτών που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους: "τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν να υπάρχει διαφάνεια σε συγκεκριμένες δαπάνες για την υγεία ή την Παιδεία, για παράδειγμα", δήλωσε στην επιτροπή. 

  Οι αλλαγές σε ένα σύστημα που βρίσκεται σε ισχύ από το 2006 θα κάνουν αδύνατο για το κοινοβούλιο να παρακολουθεί τα έργα που πραγματοποιούνται με σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε. 

  Ο βουλευτής Durmus Yilmaz από το Καλό Κόμμα (Iyi Parti) και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή ισοδυναμεί με μία επίθεση στη διαφάνεια. 

  Ο Ibrahim Senel, αντιπρόεδρος στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Προεδρίας απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Το κοινοβούλιο θα μπορεί να παρακολουθεί τα στοιχεία όπως πάντα, ανέφερε ο Senel στην επιτροπή, χωρίς πάντως να εξηγήσει γιατί γίνονται αυτές οι αλλαγές. "Δεν θα υπάρξουν απώλειες σε πληροφορίες, στοιχεία ή στατιστικές", δήλωσε.

  Επικαλούμενο επίσημα στοιχεία, το Bloomberg σημειώνει ότι οι σχεδιαζόμενες δαπάνες για αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες φτάνουν τα $22,7 δισ. για αεροδρόμια τα $19,1 δισ. για την ενέργεια τα $18,3 δισ. και για τον κλάδο της υγείας τα $11,6 δισ. Οι δανειακές εγγυήσεις, στο μεταξύ, για επτά μόλις έργα φτάνουν τα $17,2 δισ. 

  Η συζήτηση στη κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. Το "Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα" που ανακοινώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει το 4,3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ