Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Οκτ-2020 11:06

  Τηλεδιάσκεψη των χωρών πρώτης γραμμής με τη γερμανική προεδρία και την αρμόδια Επίτροπο για το Σύμφωνο Μετανάστευσης

  Bαριές κατηγορίες για 33 μέλη ΜΚΟ - Είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά χτες το απόγευμα μεταξύ των πέντε χωρών πρώτης γραμμής με τη γερμανική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, οι πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα) παρουσίασαν τις θέσεις, τους προβληματισμούς, τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες τους για το σχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

  Οι πέντε υπουργοί επικέντρωσαν τις επισημάνσεις τους στα εξής σημεία:

  1. Στην ανισορροπία μεταξύ υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής και της προβλεπόμενης αλληλεγγύης,

  2. Στις συνοριακές διαδικασίες προκαταρκτικού ελέγχου και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου,

  3. Στην ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και καταγωγής, και τέλος

  4. Στις σχέσεις Ε.Ε. και χωρών προέλευσης και καταγωγής, στη βάση μιας πολιτικής κινήτρων και αντικινήτρων.

  Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, επικεντρώθηκε κυρίως στις συνοριακές διαδικασίες, οι οποίες, όπως ανέφερε, εγείρουν προβληματισμό για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής, πρωτίστως ως προς τις υποχρεώσεις που αυτές συνεπάγονται. Υπογράμμισε ότι το βάρος αυτής της ευθύνης δεν εξισορροπείται επαρκώς από αντίστοιχο βαθμό αλληλεγγύης.

  Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τόσο η Προεδρία, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, όσο και η αρμόδια Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, άκουσαν με προσοχή τις ανησυχίες των πέντε χωρών πρώτης γραμμής, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνονται την ιδιαίτερη σοβαρότητα του ζητήματος ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ