Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Οκτ-2020 14:19

  Νορβηγία: Διαθέτει ποσό-ρεκόρ από το ταμείο εθνικού πλούτου της για την αντιμετώπιση της πανδημίας

  Νορβηγία: Διαθέτει ποσό-ρεκόρ από το ταμείο εθνικού πλούτου της για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η νορβηγική κυβέρνηση πρόκειται να αποσύρει ποσό-ρεκόρ από το κρατικό ταμείο πλούτου αυτό το έτος, και να συνεχίσουν να τονώνουν την οικονομία με ιστορικά ποσά το 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού.

  Η πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας εκτιμά ότι το διαρθρωτικό (εκτός πετρελαίου) δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,9% φέτος, σε σχέση με το 2,9% το 2019. Μέχρι το 2021 το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3%.

  Οι αποσύρσεις από το ταμείο αναμένεται να ανέλθουν στο ιστορικό υψηλό των 433 δισ. κορόνων (46 δισ. δολαρίων) το 2020 και στα 371 δισ. κορόνες το 2021.

  Οι αντίστοιχες προσφυγές στο ταμείο το 2019 ανήλθαν στα 229 δισ. κορόνες. ΟΙ αποσύρσεις από το ταμείο θα αυξηθούν στο ποσό-ρεκόρ των 346,5 δισ. κορόνων το 2020 και στα 273 δισ. κορόνες το 2021.

  "Η πανδημία έχει προκαλέσει το πιο σοβαρό πλήγμα στη νορβηγική οικονομία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Jan Tore Sanner σε ανακοίνωση.

  "Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Νορβηγία θα βγει από αυτή την κρίση στην καλύτερη δυνατή θέση, καθώς και να αποτρέψει από το να πληρώσουν οι νεότερες γενιές τον λογαριασμό", πρόσθεσε.

  Η Νορβηγία αντιμετωπίζει μια πιο ήπια ύφεση από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Και αυτό χάρη στο ταμείο των 1,1 τρισ. δολαρίων, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση χώρο για να αυξήσει τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας χωρίς να καταφεύγει στις αγορές ομολόγων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020